Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Hyundai и General Motors ще произвеждат коли заедно

13 септември 2024, 13:27 часа • 484 прочитания

Hyundai и General Motors ще работят заедно върху нови автомобили. Корейската и американската компании изненадващо подписаха меморандум за сътрудничество, който включва съвместна работа както върху горивни, така и върху изцяло електрически превозни средства в пътническия и търговския сегмент.

General Motors превръща култови модели в отделни марки

Не се изключва автомобилните гиганти обединят усилията си в разработването на водородни превозни средства, а също така ще споделят ресурси - стомана и суровини за батерии. Взаимодействието между компаниите ще започне веднага след подписването на меморандума. Целта е да се изведат „още по-конкурентни превозни средства“ на пазара и това да се направи по-бързо и по-ефективно.

Обединяването на усилията ще позволи на Hyundai и GM да намалят разходите за разработка и производство, като същевременно ускорят процесите. Това може да помогне в борбата срещу китайските компании, които засилват присъствието си на външните пазари, особено в сегмента на акумулаторните автомобили.

Още: Автомобилите на Kia и Hyundai се превръщат в смартфони

Интересното е, че преди около година General Motors и Honda промениха мнението си за сливане. Двете компании щяха да работят заедно върху евтини електрически автомобили - точно това, в което китайците са добри. Първите съвместни модели трябваше да се появят на американския пазар през 2027 г., а след това да дойдат в Южна Америка и Китай. Проектът обаче се оказа твърде труден за изпълнение, обявиха тогава от Honda.

Вместо с GM, Honda се обедини със сънародниците си Nissan и Mitsubishi. През август бившият шеф на Renault-Nissan - Карлос Гон каза, че новият алианс е създаден от Honda с цел тайно поглъщане на двама други производители.

Още: Hyundai каза кога ще се появят летящи коли

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес