Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Eлектромобилите скоро ще свалят от сметката за ток

30 септември 2024, 14:00 часа • 510 прочитания

Модерните електрически превозни средства през 2024 г. предлагат не само екологични решения, но и нови възможности за собствениците благодарение на технологията за двупосочно зареждане. Технологията V2G (vehicle-to-grid) ви позволява не само да зареждате автомобил от мрежата, но и да изпращате натрупаната енергия обратно. В моменти на пиково търсене, когато цената на електроенергията се покачва, собствениците на електрически превозни средства ще могат да продават енергия и да печелят до 500 евро на година.

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Щатът Калифорния вече обмисля законодателство, изискващо електрическите превозни средства да поддържат двупосочно зареждане, което може значително да промени пазара. Въпреки това много производители - като Hyundai и Kia, например, все още не бързат да въведат тази технология, която изисква допълнителни усилия от страна на собствениците.

Потенциалът на технологиите V2G, V2L и V2H обаче е огромен и ако бъде реализиран, това ще бъде значителна стъпка към намаляване на енергийните разходи и намаляване на използването на изкопаеми горива, категорични са експерти от автомобилната индустрия.

Още: Изследване: Електромобилите все още не са подходящи за пътуване по магистрали

Разбира се, това изисква цяла екосистема около електрическото превозно средство. Безполезно е да изисквате функция в автомобили, която никой не може или не иска да използва. Въпреки това, първите стъпки в тази посока може да насърчат производителите да проучат сериозно тази технология.

Хитър метод как да намалим сметките за ток – за какво да внимаваме с всеки уред

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес