Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деактивирането на ESP помага при шофиране по заледен път

09 декември 2023, 12:42 часа
Реклама

Почти всички съвременни автомобили имат в арсенала си система ESP система. И опитните шофьори я деактивират през зимата, като това си има напълно логично обяснение.

Какво не трябва да правите с колата, ако затънете в снега

Системата ESP помага на автомобила да се движи по даден курс на заледен път и също така предотвратява приплъзването на колелата. Тази стабилизация се постига чрез спиране на плъзгащите се колела и намаляване на подаването на гориво към двигателя.

Въпреки това, често възникват ситуации на хлъзгав път, когато активирането на ESP при натискане на педала за газ води до бавно намаляване на скоростта на автомобила, вместо до ускорение. Колата се държи по този начин, защото ESP „ограничава“ мощността на двигателя, ако усети, че задвижващите колела приплъзват. Поради тази причина опитните шофьори изключват ESP през зимата. Без такъв асистент колата набира скорост по-бързо и поддържа стабилност на заледен път.

Още: Как да поддържате колата си във форма?

Системата за стабилизиране може да бъде полезна за начинаещи шофьори при плъзгане, особено при висока скорост. Опитните шофьори активират ESP бутона специално в режим OFF - те искат да имат пълен контрол над автомобила и да му позволят да премине в контролиран дрифт.

Изключването на ESP също ще помогне, ако колата е затънала в снега. Това ще улесни много по-лесното излизане от снежната преспа.

5 съвета за безопасно спиране при отказ на спирачките

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес