Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АвтоВАЗ остана без работници

29 август 2023, 16:03 часа • 5226 прочитания

Най-големият производител на автомобили в Русия – АвтоВАЗ, изпитва сериозен недостиг на работници. Компанията се опитва да разреши проблема с привличането на жители на Северен Кавказ, където е регистрирана най-високата безработица в страната. Те ще бъдат привлечени за сглобяването на автомобилите от марката Лада, съобщава ТАСС.

Заводите на "Лада" запълват работните места със затворници

Според информацията на жителите на Северен Кавказ са били предложени 53 000 свободни работни места в различни области, не само в заводите на Лада. За тези, които се съгласят да работят в района на Самара, ще има възможност за обучение, както и временно настаняване в жилища.

Като цяло, АвтоВАЗ изпитва недостиг не само на работници, но и на инженери, мениджъри от средно ниво, IT специалисти и мениджъри по продажбите. Според ръководството на компанията именно пречи на развитието на производството на автомобили и, а не толкова санкциите, наложени на страната.

Още: АвтоВАЗ с нов гаф – остави китайска емблема на новата Lada

Към началото на лятото нуждата на компанията от работници е била около 1100 души, а до 2024 г. тази цифра може да нарасне до 2900. До 18 на сто от свободните работни места в завода могат да бъдат „покрити“ от осъдени на принудителен труд, тоест от затворници, осъдени за по-леки престъпления.

Още през следващата година АвтоВАЗ възнамерява рязко да увеличи темповете на производство на автомобили. По-специално това ще засегне модела Lada Vesta NG. Тази година около 98 000 бройки от този модел ще слязат от поточната линия, а през следващата - повече от 200 000, твърдят от компанията.

АвтоВАЗ спира производството заради недостиг на части

Освен това ще бъде възобновено производството на модела Lada Largus, който не се произвежда повече от година, а към X-Cross 5 ще се присъедини лифтбек, който ще се сглобява в бившия завод на Nissan в Санкт Петербург.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес