Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Audi e-tron Quattro concept е предвестник на сериен модел

15 септември 2015, 12:53 часа • 6927 прочитания

Електрическата надпревара продължава с този електрически SUV, който обаче е предвестник на сериен модел, който очакваме да се появи през 2018 г.

Audi дръпна покривалото от дългоочаквания e-tron quattro concept, който бе съпроводен с думите „Audi ще представи 100% електрически, луксозен, спортен SUV в началото на 2018 г.“ на Проф. д-р Улрих Хакенберг, член на борда на директорите за техническо развитие на Audi. “Audi e-tron quattro concept е конкретно превкусване за този модел. Той комбинира удоволствие от шофирането с голям пробег, експресивен дизайн и отличен комфорт.“

 

Концептът се задвижва от електрически тракт, използващ 3 електромотора – един задвижва предната ос, а другите два – задната. Общата постоянна мощност възлиза на 435 к.с., но водачът може да я увеличи до 503 к.с. и 800 Нм по време на ускорение с функция овърбуст. Тези параметри са достатъчни за ускорение до 100 км/ч за 4,6 секунди и ограничена максимална скорост от 210 км/ч.

 

Литиево-йонната батерия, вградена в пода на пътническото отделение, осигурява пробег от над 500 км. Тя може да се зареди чрез DC или AC електричество – пълно зареждане с DC електричество на зарядна станция с капацитет 150 kW отнема около 50 минути. Алтернатива е технологията Audi Wireless Charging за безконтактно, индиктувно зареждане.

 

Що касае пропорцииите на модела, той е дълъг 4,88 м, широк е 1,93 м и е висок 1,54 м. Силуетът е на купе модел, а коефициентът на челно въздушно съпротивление е сведен до 0,25 – “нов най-добър параметър в SUV сегмента, в който този параметър обикновено е значително над 0,30”, казват от Audi.

 

Кабината е оборудвана с виртуалния кокпит на Audi, който дебютира в серийните модели през 2014. От ляво и дясно, под изцяло дигиталното приборно табло, са разположени два сензорни дисплея с черно стъкло и алуминиева рамка. Водачът контролира светлините и системите за пилотирано управление чрез левия дисплей. Големият дисплей от дясно е за управление на медия и навигацията.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес