Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 вида коли на старо, които трябва да избягвате при покупка

08 август 2024, 12:59 часа • 2539 прочитания

Покупката на употребяван автомобил е не само шанс да направите добра сделка, но също така крие много рискове. Преди да предприемете подобна стъпка е изключително важно да направите задълбочено проучване на историята на автомобила. Експерти посочват ключови индикатори, които могат да сигнализират, че е по-добре да стоите далеч от този употребяван автомобил.

Правилно ли е да се избягва покупка на стара кола със CVT

На вторичния пазар се търсят търсят надеждни и бюджетни опции, но сред тях има и автомобили с опетнена репутация. Продавачите им често замазват проблеми, като внимателно ги крият от потенциални купувачи. Но не всичко е загубено - има начини да откриете скрити дефекти и да разберете дали подобна оферта си струва да се включите.

Един от типовете автомобили, с които не трябва да се занимаване са тези, които са били подложени на интензивна експлоатация за много кратък период от време. Такива превозни средства могат да имат голям пробег и скрити дефекти, които квалифициран специалист ще може да идентифицира по състоянието на техническите компоненти, както и по степента на износване на каросерията и вътрешните части.

Още: Какъв е приемливият пробег за покупка на кола на старо

Когато разглеждате автомобила, е особено важно да обърнете внимание на документите, удостоверяващи неговата история. Ако сред предишните собственици има юридическо лице, което е използвало автомобила две или повече години, това би трябвало да буди съмнения. Малко вероятно е колата да е останала в автокъща през цялото това време.

Коли, използвани като таксита, също често се озовават на вторичния пазар. Тези автомобили са били подложени на денонощна работа, като шофьорите им постоянно се сменят. Те са изцедени до последната капка, а когато ресурсът им е изчерпан, бързо биват продадени. Те обикновено са жълти, защото рязко продавачите бързат да се разделят с тях и едва ли биха похарчили пари за пребоядисване.

Автомобилите от корпоративните автопаркове могат да бъдат не по-малко проблемни. Тези коли, като правило, се използват за куриерски услуги или се експлоатират като служебни превозни средства, сменяйки собствениците и шофьорите. Често те са подложени на тежка експлоатация, при която водачите не се интересуват от състоянието на автомобила. Това води до бързо износване и проблеми, които може да не станат очевидни веднага.

Особено внимание трябва да се обърне на колите, които може да са станали жертва на наводнение. На вторичния пазар е напълно възможно да срещнете „удавени“ автомобили, които крият цял ​​набор от сериозни проблеми с окабеляването и електрониката, от които е невъзможно да се отървете.

Още: Как да спестите време при избор на употребяван автомобил

Автомобилите, претърпели злополука, също не са рядкост на вторичния пазар. Когато каросерията на автомобила е била ударена, нейната форма може да бъде нарушена по начини, които могат да причинят сериозни проблеми. Често търговците се опитват да продадат такива автомобили възможно най-бързо, набързо скривайки следи от щети. Въпреки това, опитен специалист, въоръжен с модерно оборудване, е в състояние да разпознае дори незначителни следи от ремонт на тялото.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес