Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бюджетът за догодина мина през ресорната комисия

02 ноември 2017, 18:00 часа • 1020 прочитания

Бюджетът за 2018 г. мина на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. "За" бюджета гласуваха 12 от членовете на комисия, "против" бяха 8 и 1 се въздържа.

Здравната и социалната комисия в парламента от друга страна приеха на първо четене бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Държавно обществено осигуряване (ДОО). 

Финансовият министър Владислав Горанов изтъкна по време на дебатите, че Бюджет 2018 ще продължи усилията за укрепване на финансова стабилност и създаване на условия за икономически растеж. При изготвянето на макроикономическата прогноза са използвани данни на ЕК и Европейската банка.

Очаква се растежът на БВП през 2018 г. да е около 4 на 100. „Вътрешното търсене ще остане водещо за повишаване на БВП. Очакваме 6,2% да намалее безработицата през следващата година и да продължи да се намалява“, посочи ресорният министър.

Горанов подчерта, че фискалните цели остават непроменени. „1% дефицит предвиждаме за следващата година, което се равнява на 1,1 млрд. лв. При приходите се наблюдава тенденции за лек спад. Някои мерки, които предвиждаме, са свързани с подобряване на отчетността на продажбите“, обясни Горанов.

От друга страна той увери, че се спазва графика за нарастване на минималната работна заплата, а поетият ангажимент за увеличаване на учителските заплати се материализира.

Горанов уточни, че има увеличение на разходите за персонал в голяма част от системите, като те нарастват с малко под 1 млрд. лв.

Той подчерта, че дълговата политика на правителството ще бъде сравнително консервативна. В края на 2020 г. размерът на държавния дълг ще бъде свит номинално и в относително отношение до 20% от БВП, изтъкна финансовият министър.

ДПС и БСП, обаче не подкрепиха бюджета.

Няма как да се свива бюджетът от БВП и да не се свиват всички останали показатели за недофинансиране. Влезли сме в капан, от който няма излизане, посочи Румен Гечев от левицата.

Очаква се план-сметката за догодина да влезе в пленарна зала следващата седмица.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес