Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предварителен заем: Г-7 с детайли как Украйна ще ползва замразените руски активи

05 юни 2024, 10:17 часа
Реклама

САЩ и партньорите им от Г-7 постигат напредък в намирането на начини за предоставяне на спешно необходимите средства на Украйна чрез използване на стойността на печалбите от замразените руски активи. Това заяви помощник-секретарят по международните финанси на Щатите Брент Неймън.

Още: Официално: Естония одобри закон за използване на замразени руски активи за Украйна

Заем за Украйна, който да се изплаща от приходите от активите

Той каза, че Съединените щати и техните съюзници от Групата на седемте - Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция и Япония - напредват в обсъжданията за това как да предоставят още по-голяма сума на Киев.

„Една от възможностите може да бъде да се отпусне значителна сума предварително, за да се помогне на Украйна в краткосрочен план, и да се обвърже изплащането на този заем с потока от бъдещи извънредни печалби“, обясни Неймън, цитиран от "Ройтерс".

Още: Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Именно такъв е планът на САЩ, предложен на Г-7 - създаването на кредитна линия за Украйна в размер на 50 млрд. долара срещу бъдещите лихви, генерирани от руските активи. Наскоро Германия и Франция обявиха, че подкрепят проекта: Руски пари купуват оръжие за Украйна: Мощен съюзник подкрепи плана на САЩ.

САЩ предлагат заема, но при условие - ЕС да удължи санкциите срещу Русия до края на войната.

Заемът се очертава като най-добрата възможност, като се има предвид, че страните от Г-7 продължават да са в противоречие по отношение на директното изземване на активите. Планът би осигурил незабавен фискален тласък на Украйна и би било сигнал за руския диктатор Владимир Путин, че „не може просто да надвие Украйна и нейните партньори“, каза Неймън, който наскоро се завърна от посещение в Украйна.

Според изчисленията на американския финансов министър Джанет Йелън - общата печалба от замразените руски активи ще възлиза на 3 до 5 милиарда долара годишно. Тя добави, че предложението на САЩ се радва на значителна подкрепа. „Така че се надяваме, че това може да се превърне в нещо, което да бъде представено на лидерите на предстоящата среща на Г-7“, каза Йелън, визирайки форума в Пулия, Италия, в средата на юни.

Снимка: iStock

Още: Путин нареди да се отнемат американските пари и имущество в Русия: Като компенсация

Все още има проблеми

Служител на Министерството на финансите на САЩ заяви, че има технически въпроси, които трябва да бъдат решени, и че все още се разглеждат други варианти, но отказа да даде подробности.

Белият дом подчерта, че всяко решение за осребряване на замразените на Запад руски активи на стойност около 300 млрд. долара ще трябва да бъде изработено заедно със съюзниците и други държави.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви по-рано пред репортери, че президентът Джо Байдън вероятно ще обсъди този въпрос по време на посещението си във Франция тази седмица и на срещата на върха с лидерите на Г-7 в Италия следващата седмица, но отказа да каже дали предстои сключването на сделка. Байдън ще се срещне и с Володимир Зеленски тази седмица - именно на двете събития.

Още: Русия: Брюксел ще трябва да върне това, което възнамерява да "открадне" с плана си за замразените активи

„Не можем да направим това едностранно, защото активите се държат по целия свят“, каза Кърби. „Трябва да имаме участие и помощ от нашите съюзници и партньори, иначе няма да се получи".

Припомняме, че ЕС постигна принципно решение за използване на 90% от замразените в блока руски активи за закупуване на оръжие за Украйна. ЕК предвижда 1,5% комисиони за Euroclear - белгийския депозитар, който държи по-голямата част от активите, и буфер от 5 млрд. евро, с които да бъде посрещната евентуална бъдеща загуба в съда по заведено от Русия дело. Освен това 10% от приходите от замразените руски активи също ще бъдат отделяни за тази цел – гаранция. Процесът ще бъде регулиран от Белгийската централна банка, но ЕК ще има право на възражение.

Финалното "да" обаче засега се отлага, защото унгарският премиер Виктор Орбан отново се намеси: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес