Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Г-7 ще подкрепи плана на ЕС за замразените руски активи

17 май 2024, 12:00 часа
Реклама

Министрите на финансите от Г-7, които ще се срещат в Италия следващата седмица, ще подкрепят плана на Европейския съюз за използване на приходите от замразени руски активи, за да подпомогнат военните усилия на Украйна. Това заяви официален представител на италианското министерство на финансите, предаде Ройтерс.

Още: Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Групата Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада) замрази руски финансови активи на стойност около 300 млрд. долара скоро след началото на военната инвазия на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава Европейският съюз и други страни от Г-7 обсъждат дали и как да използват средствата, за да помогнат на Украйна, напомня Ройтерс.

ЕС отказа предложението на САЩ

САЩ предложиха руските активи да бъдат иззети изцяло, но Европа се отказа, като се позова на рискове за еврото и от правни последици. Затова, Вашингтон наскоро предложи използването на руските активи като обезпечение за предоставяне на заеми за Украйна.

Италианският неназован официален представител посочи, че Г-7 ще подкрепи линията на ЕС за използване на т.нар. "извънредните приходи" от замразените руски активи в полза на Украйна.

Неотдавна, ЕС постигна принципно съгласие за т.нар. "извънредни приходи", трупащи се като печалба от замразените заради войната в Украйна активи на Русия. Според европейския план парите ще служат за подпомагане на Украйна, по-конкретно за военна помощ и закупуване на оръжие заради руската агресия. 

Още: Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Срещата на финансовите лидери на Г-7 ще се проведе на 24-25 май в Стреза, Северна Италия.

Разговорите преди срещата са фокусирани върху използването на доходите от замразените от Запада руски активи, а не върху самите активи, отбеляза италианският представител, добавяйки, че всяко решение трябва да има подкрепата на ЕС и да стои на "солидна правна основа".

Италианският служител каза още, че финансовите ръководители ще извършат основната работа, целяща да даде възможност на правителствените ръководители на Г-7 да постигнат окончателно решение на среща на върха в южния италиански регион Пулия през юни.

Митата върху китайски стоки

В Стреза на 24 и 25 май ще бъдат обсъдени и търговските отношения с Китай, след като по-рано тази седмица САЩ обявиха рязко повишаване на митата върху вноса на редица китайски внос, въпреки че въпросът не е в официалния дневен ред на предстоящата среща, каза италианският представител.

Италия има резерви относно използването на митата като инструмент за натиск заради отрицателното им въздействие върху световната търговия.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес