Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 трика за добра форма, концентрация, енергия и сън

21 октомври 2024, 12:02 часа • 1223 прочитания

Хормоните диктуват настроенията ни, енергийните ни нива, качеството на съня, търпимостта ни спрямо семейството, приятелите и колегите, мотивацията за спорт и дори начина, по който реагираме на трудностите. Те са строителните елементи на физиката и индивидуалността ни. И когато не са в равновесие, това може наистина да ни засегне.

В “Балансирай хормоните си“ Давиния Тейлър - автор на бестселъри, предприемач и пионер в биохакинга, дава полезни съвети как да надхитрим хормоните си по правилния начин, за да се превърнат те в невероятен инструмент в нашите ръце. Ето някои от тях:

Още: "Балансирай хормоните си" - биохакинг за добра форма, концентрация, енергия и сън

Снимка: iStock

Сутрин

• Съберете малко естествена светлина: постойте в градината или на балкона или подайте глава от прозореца – каквото можете да направите, за да надхитрите онзи хормон, подпомагащ кортизола, и да сте в синхрон с естествения си циркаден ритъм.

• Махнете слънчевите очила: те пречат на светлинните рецептори в очите ви и може да подведат тялото ви, че е нощ.

Още: Лекар: Какви трябва да са стойностите на кръвната захар сутрин на гладно

• Изместете времето си за хранене: задържането на организма ви в състояние на гладуване, колкото може по-дълго, ще подпомогне освобождаването на кортизол сутрин.

На обяд

• Яжте ферментирали храни и полезни мазнини: здравият чревен микробиом ще подпомогне нивата на серотонина.

Вечер

Още: Лекар: Този билков чай регулира хормоните

• Носете очила, които блокират синята светлина, докато стоите пред екрани: ограничете излагането на синя светлина, която ще излъже тялото ви, че е ден.

• Яжте банани вечер, а не сутрин: оставете храните, богати на триптофан, като банани, овесени ядки, леща и хляб с квас за по-късно през деня.

Снимка: iStock

Още: Лекар: Яжте я всеки ден на вечеря, тази храна балансирана хормоните и укрепва имунитета, здравен съвет за деня, 10 октомври

• Приглушете светлината: мозъкът ви ще започне да произвежда мелатонин като директен отговор към тъмнината, така че направете обстановката в дома си, колкото може по-сумрачна и уютна.

• Вземете си студен душ: той ще предизвиква лавина от парасимпатикови хормони, които подпомагат съня.

• Залепете устата си: дишането през носа не само подобрява съня, но и намалява нощните събуждания.

• Не гледайте филми, вдигащи адреналина в 23:00 ч. през нощта: ще будувате цяла нощ!

Още: Лекар: Тези плодове връщат баланса на хормоните и укрепват щитовидната жлеза

И не забравяйте, че усилията си заслужават, защото когато хормоните ни са балансирани, ние се чувстваме уютно и в безопасност, мотивирани сме и кипим от енергия.

Лекар: Какви са симптомите на висок кортизол и кои органи поразява

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес