Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трагедия: 5-годишно дете почина в линейка на път за болницата

20 май 2024, 11:11 часа
Реклама

Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград.

Как се стига до трагедията?

От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е прегледано и са направени предписания, детето е било върнато вкъщи.

ОЩЕ: 6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Няколко часа след това отново е извикана Спешна помощ и детето е транспортирано с линейка към Благоевград, но вече било късно.

Д-р Димитър Димитров, директор на областната болница, заяви пред БНР, че детето е дошло в клинична смърт – без жизнени показатели, без дихателна дейност, без сърдечна дейност. 

"Де факто всички тези събития са се случили или напът, или преди детето да постъпи в болницата. Започнати са веднага реанимационни мероприятия, извикан е ренимационен екип, който е започнал с изкуствена вентилация, апаратна вентилация, обдишване, но за съжаление детето е дошло починало", обясни медикът.

ОЩЕ: 10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

Въпреки безспорните доказателства, че 5-годишното дете е докарано в Спешно приемно отделение без жизнени показатели, директорът на болницата е наредил да се направи вътрешна проверка. 

По закон при смърт на дете задължително се назначава аутопсия, освен ако родителите категорично не откажат такава.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) се е самосезирала и започва извънредна проверка на „МБАЛ Благоевград“ АД, ЦСМП – Кюстендил/ФСМП – Рила и личния лекар на детето.

От прокуратурата в Благоевград потвърдиха, че е образувано досъдебно производство, което ще бъде препратено по компетентност в Кюстендил, тъй като смъртта на детето е настъпила преди да бъде прието в благоевградската болница.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес