Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Златна зора” сменя името си в опит да продължи да съществува

02 февруари 2014, 14:43 часа • 26987 прочитания

Неонацистката гръцка партия „Златна зора”, членове на която са обвинявани в грабежи, побои и убийства, е готова да промени името си, ако управляващите я забранят. Тя ще се нарича „Национална зора” и ще продължи да съществува, каза говорителят на партията и депутат в парламента Илияс Касидиярис, цитиран от БГНЕС.

"Патриотите ще имат своя партия, за която ще могат да гласуват на следващите избори", каза Касидиярис пред около 3000 души в Атина по време на възпоменателната церемония в памет на тримата загинали гръцки войници през 1996 година. Този инцидент доведе на ръба на войната Гърция и Турция.

Касидиярис, който ще се кандидатира за кмет на столицата Атина, потвърди, че ще се стигне до преименуване на партията, ако тя бъде обявена извън закона и по този начин й се попречи да участва в предстоящите евроизбори.

"Гръцките националисти, които нямат връзки с престъпни организации, които нямат престъпни досиета, създадоха патриотична партия - Национална зора", каза още той и добави: Хвърлят ни по затворите и какво се случва? Губим ли кураж? Не! Ставаме все по-силни и по-влиятелни и много скоро ще бъдем на власт.

След приключването на митинга привържениците на Златна зора мирно се разотидоха. Симпатизанти на ляв контра протест, който бе организиран на площад Синтагма в Атина нападнаха един човек, който е носел гръцки флаг. Полицията се опита да разпръсне демонстрантите със сълзотворен газ. Шест души бяха задържани за кратко, а един от тях остава в ареста.

Припомняме, че миналата година членове на "Златна зора" убиха гръцки рапизпълнител, чиито послания на песните не им харесвали.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес