Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова и Румъния ще установят съвместен граничен контрол

12 април 2017, 18:54 часа • 1142 прочитания

Властите на Молдова и Румъния ще инициират преговори за провеждане на съвместен контрол по отношение на хора, транспортни средства и стоки на пропускателните пунктове по границата между двете страни, съобщава агенция Moldpres.

Кабинетът в Кишинев взе решението днес.

Споразумението има за цел да осигури развитие, подобряване и укрепване на отношението на сътрудничество между граничните власти на двете държави.

В същото време стана ясно, че Молдова започва преговори с Европейския съюз за предоставяне на 100 млн. евро финансова помощ.

Съществуващият проект за решението ще бъде обсъден в сряда на правителствено заседание. 60 млн. евро ще бъдат отделени под формата на заем, а другите 40 - под формата на безвъзмездна помощ, предаде Фокус.

Отпускането на кредита ще бъде проведено на три транша до следващата година, като максималният срок за погасяването му е 15 години. Парите ще бъдат използвани за преодоляване на икономическия шок, предизвикан от измами в банковата сфера, както и за осигуряване на макроикономическа стабилност и реализация на реформи.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес