Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мартин Димитров за Гърция: Левите трупат дефицити, десните ги поправят

07 юли 2015, 08:38 часа • 6578 прочитания

Ако махнем празните приказки, Ципрас фалира Гърция. Това напомня за Жан Виденов. В цялото това нещо определни хора виждат битка с някакви кредитори. Банките не са будки за вестници – а ги отваряш и затваряш когато си искаш. Тази година Гърция щеше да има за пръв път икономически растеж – 0,8%, коментира пред Нова телевизия бившият лидер на СДС Мартин Димитров болната тема „Гърция”.

Какво казва Ципрас – гласувайте за мен и ще ви дам по-добро споразумение с кредиторите. Натрупаха се обаче много неизпълнени популистки обещания, посочи Димитров.

Нека напомня, че Мартин Димитров е представител на управлящите, които поеха дълг от 16 млрд. лева, а той говори за дълговете на гръцката държава. Когато г-н Димитров коментира, нека го има предвид и че обжалването на вземането на този дълг ще мине в Конституционния съд, включи се и независимия депутат Велизар Енчев.

Целият гръцки политически елит се обедини и подкрепя Алексис Ципрас, включително „Нова демокрация”. Късно снощи ЕЦБ каза, че ще продължи механизма за помощ на гръцките банки ELA в размер на 89 млрд. евро (бел. ред. – Гърция обаче искаше увеличение), добави Енчев.

След като говорим за политически позиции, големите леви партии допускат големите бюджетните дефицити, а десните ги намаляват. Само че Гърция направи една от най-големите грешки въобще в Европа – да затвори банките. Кипър затвори банките, а колко време им трябваше да се възстановят? Затова и паралелът между Ципрас и Жан Виденов е напълно прав – г-н Енчев сигурно и тогава ги е говорил тези неща, заяде се Димитров.

Гърция се забави с реформите – няколко промени бяха направени, но не всички. Гърция фалира, защото харчи много повече от това, което събира. Това на Ципрас беше черешката на тортата – тортата я имаше в Испания и Португалия, но никой не фалира така, каза Димитров.

Нека говорим с числа – за петгодишната спасителна програма за Гърция. От 2009 до 2014 година от 920 хил. държавните служители станаха 650 хил. Бюджетният дефицит – от 15% стана 0%, заяви Енчев. Това не е вярно – справка от Евростат показва, че през 2014 година бюджетният дефицит е вече 3,5%, отвърна Димитров. И какъв беше резултатът, попита Енчев – икономиката се сви с 25%, а дълъгът от 130% от БВП стана 180%. Това е планът на великата Тройка, завърши с апломб Енчев. Великото обяснение на левите е, че „аз харча повече, отколкото имам, но са виновни тези, които ми дават кредити”, контрира Димитров.

Какво предстои

Днес, малко преди обед, се очаква председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да се изкаже по гръцката криза. Ще има изказване и от Доналд Туск, а после ще има срещи на финансовите министри и лидерите на страните-членки в еврозоната.

Засега не е ясно какво са си говорили Алексис Ципрас и Владимир Путин, след като първо имаше информация, че Ципрас е говорил с Оланд след първите резултати от референдума в Гърция, но се оказа, че е говорил с Путин.

Според Димитров има два сценария. Единият е, че „е много показателно, че първият разговор на Ципрас след референдума е с Путин – друго няма да кажа”. Ако Ципрас реши да излезе от еврозоната, ще има хиперинфлация – при Жан Виденов беше същото. Вторият сценарий, добрият – да има споразумение с еврозоната, някак банките да заработят. Това, което трябва да се промени, е да се направят реформите, заяви Димитров.

Дивашкият капитализъм накара цяла Европа да „подивява” – вижте „Подемос” в Испания. Гърция трябва да бъде наказана, за да не поддържа отношения с Русия, защото прие „Южен поток”. Това е наказателна операция на финансовия капитал срещу Атина, но финансовият капитал се уплаши. Да припомним какво казват Пол Кругман и Джоузеф Стиглиц, десни икономисти – дългът на Гърция трябва да се „подстриже”, обясни Енчев.

Г-н Кругман не е десен икономист, но г-н Енчев да не му обяснявам. Европейският съюз е както си го направиш – вижте Естония например. Който е десен и има съответните политики, успява, който е крайно ляв – фалира. Кругман и Стиглиц искат доларът да е доминиращата резервна валута в света, а не еврото – затова са против него от самото начало. Отделно сега крайно левите много им хареса вариантът „Гърция” и искат да фалират и собствените си държави, коментира Мартин Димитров. Вашият тартор Бойко Борисов мисли като мен, нападна Енчев, а Димитров му върна с „Не знам вашият тартор Волен Сидеров какво мисли”. Никога не гласувайте за крайно десни като г-н Димитров, които доведоха нещата дотук, възмути се Енчев, а Виктор Николаев приключи разговора с „Винаги гледайте „Здравей, България”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес