Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция ще повиши значително входната такса за Акропола през 2025-та

20 декември 2023, 22:37 часа
Реклама

Гърция ще повиши цените на билетите за Акропола през 2025 г. Това обяви министърът на културата в сряда, цитиран от БГНЕС.

Лина Мендони каза пред радио Skai, че общите входни билети за Акропола ще бъдат увеличени на 30 евро (33 долара). В момента те струват 20 евро, а през зимните месеци извън сезона - 10 евро. Промяната ще влезе в сила от 1 април 2025 г., каза тя. Късно във вторник държавният археологически съвет единодушно одобри цялостното увеличение на цените на билетите в около 350 археологически обекта и музеи в страната. Съветът в изявление отбеляза, че последните увеличения са направени преди 5 години и настоящите такси са „твърде ниски в сравнение със средните за Европа“. Посетителите от ЕС на възраст до 25 години все още могат да влизат безплатно, както и посетителите извън ЕС на възраст до 18 години, се казва в съобщението. Съветът също така каза, че частни обиколки на Акропола също ще бъдат предлагани за групи до петима души, преди и след обичайните часове за посещение. Според докладите тази услуга ще струва 5000 евро.

Още: Затварят Акропола в обедните часове заради жегите

Акрополът е най-популярният археологически обект в Гърция с над три милиона посетители миналата година. Консервативното правителство на Гърция беше критикувано за стремежа си да увеличи частното управление в предимно държавни музеи и древни обекти в страната, които миналата година са спечелили над 121 милиона евро.

Още: Акрополът става достъпен за инвалиди

Във вторник патрулните служители на Акропола организираха еднодневна стачка срещу възлагане на контрол на билетите върху частни изпълнители. През февруари правителството прие нов закон, позволяващ излагането на редки антики извън страната, като археолозите предупреждават, че това може да доведе до дългосрочен „износ“ на редки предмети. Този ход дава възможност на пет от най-добрите музеи в страната, които държат някои от най-желаните древни артефакти, да създадат сателитни клонове извън Гърция. Това дойде, когато гръцкото правителство е ангажирано в преговори с Британския музей за възможно връщане на мраморите от Партенона след десетилетия на спорове между Атина и Лондон.

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес