Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гърция няма да приема повече грешки": Мицотакис с предупреждение към македонския президент

13 май 2024, 10:40 часа • 4356 прочитания

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис упрекна новоположилия клетва президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, задето нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното й име „Северна Македония“, предупреждавайки, че по-нататъшни нарушения на споразумението за името от 2019 г., подписано между двете страни може да застраши амбициите на Скопие за членство в ЕС.

Припомняме, че в знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента, по време на инаугурацията на Силяновска. Министерството на външните работи на Гърция реагира остро. В позицията на гръцкото МВнР се подчертава, че европейската интеграция на Скопие зависи от изпълнението на международните договори.

Поведението на Силяновска - Давкова обаче не е особена изненада, тъй като още по време на предизборната кампания тя заговори за отмяна на Преспанското споразумение с Гърция, с което страната смени своето име през 2019 г. Припомняме още, че споразумението с Гърция и Договорът за приятелство с България бяха в основата на приемането на Скопие в НАТО. ОЩЕ: Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

Гърция вижда провокация

„Провокативното решение на новия президент на Северна Македония да наруши официалния текст на клетвата си и да нарича страната си с друго име, представлява незаконна и неприемлива инициатива. Това нарушава Преспанското споразумение и конституцията на нейната държава. Това също подкопава бъдещите му перспективи“, каза Мицотакис в публикация в социалните медии, написана на гръцки в понеделник, съобщава гръцкото издание Kathimerini.

Атина отхвърля подобни маневри

„Гърция отхвърля маневри като тези, с които Силяновска встъпи в длъжност. Гърция я призовава да се върне към законните си задължения и поведение, което подобава на нейната роля. Категорично заявяваме, че няма да приемаме подобни грешки. И отново подчертаваме, че всеки напредък в двустранните отношения, както и всяка стъпка на Скопие към Европа, зависи от искреното спазване на договореностите, правилното използване на конституционното име на съседната държава и, разбира се, от избягването на провокации", каза той.

България също реагира

Българската държава заговори в един глас по повод скандалното встъпване в длъжност на Давкова. С почти еднотипни позиции излязоха президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев. Двамата подчертаха, че страната ни не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония е подписала. ОЩЕ: Заради Гърция: Радев скастри новия президент на Македония

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес