Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция обеща да освободи Лесбос от всички мигранти до Великден

16 септември 2020, 14:51 часа • 1997 прочитания

Остров Лесбос ще бъде „изпразнен“ от всички мигранти и бежанци до следващия Великден. Това обеща в интервю за британския национален ежедневник The Guardian гръцкият министър за гражданската защита Михалис Хрисохоидис, приветствайки предложението на Германия да приеме 1500 души, останали без подслон след пожара в лагера „Мория“. 

„Всички те ще напуснат“, категоричен бе министърът. „От около 12 000 бежанци тук в момента, предвиждам 6000 да бъдат прехвърлени на континента до Коледа, а останалите до Великден. Хората на този остров са преживели много. Те бяха много търпеливи". 

Около 70% от търсещите убежище, пребиваващи на Лесбос, са граждани на Афганистан. Те ще получат статут на бежанци и документи, с които ще могат да пътуват, обясни Хрисохоидис. Признатите бежанци могат да се преместят в друга държава-членка на ЕС в срок до три месеца, като използват документите.

Във вторник гръцката полиция задържа петима души във връзка с пожарите в лагера и издирва още един човек. Властите не разкриват повече подробности от разследването, но подозират, че палежът е извършен от недоволните обитатели на „Мория“.

Във вторник голямата коалиция в Германия се съгласи да приеме общо 1553 души от 408 семейства, чийто защитен статут е потвърден от гръцките власти, заяви говорителят на Ангела Меркел. Миналия петък Германия заяви, че ще отведе до 150 от приблизително 400 непридружени непълнолетни от лагера, където над 12 000 души са останали без дом след пожара от ранните часове на 9 септември.

„Много щедро, много смело“, коментира Хрисохоидис жеста на добрата воля на Берлин. „В цяла Европа страните имат свои вътрешнополитически проблеми по този въпрос, но също така мисля, че те (държавите от ЕС) виждат, че защитаваме границите на Блока, ние сме намалили значително потоците от мигранти“.

В понеделник Меркел настоя, че всяко прехвърляне на мигранти в Германия ще трябва да върви ръка за ръка с по-широка европейска инициатива, подчертавайки подкрепата си за гръцките планове за нов приемен център за мигранти на остров Лесбос, отбелязва още агенция "Фокус".

Освен Люксембург, никоя друга държава досега не е проявила готовност да участва в общоевропейско решение на кризата с мигрантите от „Мория“. Някои държави, като Австрия например, категорично отхвърлиха приемането на хора от разрушения лагер. „Ако се поддадем на този натиск сега, тогава рискуваме да допуснем същата грешка, която направихме през 2015 г.“, заяви канцлерът Себастиан Курц, визирайки решението на Меркел да приеме голям брой бежанци преди пет години.

Германските призиви за схеми за презаселване срещнаха съпротива и от Гърция, където премиерът Кириакос Мицотакис обвини някои от мигрантите в „Мория“, че се опитват да изнудват правителството му, извършвайки умишлен палеж на лагера.

Хризохоидис настоя, че е от решаващо значение обитателите на „Мория“ да се преместят във временен лагер, близо до Митилини, пристанищната столица на острова, който правителството - с помощта на армията, е изградило. Седем дни след първия пожар само 1000 души са се съгласили да влязат в новото съоръжение.

Правоцентристкото правителство на Атина е назначило неправителствени организации и е разпространило многоезични съобщения в опит да насърчи преместването, заявявайки, че новият център осигурява безопасно място за кандидатите. Мнозина заклеймиха съоръжението като „нова Мория, още един затвор“.

С нарастващото напрежение гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи намекна за възможното използване на сила, ако разселените мигранти откажат да се преместят доброволно. Девет отряда на полицията за борба с безредиците са изпратени на острова. „Ако това не е възможно чрез дискусия, тогава ще трябва да се използва полицията“, заяви той пред Mega TV. „Тяхното задължение е да се преместят в новия обект“, допълни министърът, като за първи път призна, че семействата вероятно ще прекарат зимата в палатки.

Гръцкото правителство обеща да изгради нова структура на острова, която ще се управлява съвместно от агенции на ЕС, но точното ѝ място все още не е определено.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес