Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атина критикува Анкара за оттеглянето от Истанбулската конвенция

22 март 2021, 15:42 часа
Реклама

Гръцкото външно министерство остро разкритикува Турция за оттеглянето й от Истанбулската конвенция за предотвратяване и борба с насилието над жени, съобщи сайтът Keep Talking Greece. Посочва се също,  че във външнополитическия доклада на ЕС за Турция е пропуснато позоваване на важни въпроси.

В туит, публикуван късно в неделя, външният министър Никос Дендиас заяви: „Обявеното от Турция оттегляне от Истанбулската конвенция е пречка за правата на човека и голямо разочарование. Гърция вярва, че трябва да засилим борбата срещу насилието над жените. В този контекст защитата на Истанбулската конвенция е изключително важна.”

По отношение на външнополитическия доклад на ЕС за Турция, Дендиас смята, че това е положителна стъпка, но в него има определени пропуски.

Докладът е положителен по принцип, тъй като правилно подхожда към Турция като към проблем, който засяга цяла Европа и подчертава проблемите, причинени от поведението на Турция “, каза Дендиас преди заседанието на Съвета по външни работи.

Според него, в доклада не са включени редица нарушения на турската страна, включително плановете на Турция да отвори отново части от Вароша в Кипър, както и нарушенията на Конвенцията на ООН по морско право ( UNCLOS).

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес