Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анастасиадис: Кипър да стане единна бизонална държава

30 октомври 2019, 09:44 часа
Реклама

Президентът Никос Анастасиадис подчерта, че Република Кипър е решена да продължи своите енергийни планове и да използва добре откритите запаси от газ като източник на регионално икономическо сътрудничество, растеж и просперитет, предава БГНЕС.

Реклама

На четвъртата световна среща на върха на Евро-Арабия в Атина, Анастасиадис заяви, че кипърското правителство никога не е пренебрегвало интересите на кипърските турци и по тази причина не са внесени съответните предложения, докато не бъде постигнато кипърско мирно уреждане.

Позовавайки се на кипърския проблем, Анастасиадис заяви, че неговото решение „ще представлява преобразуване на Република Кипър в двуобщностна бизонална държава, която ще осигури човешките права и на двете общности с перспективи за сътрудничество, без зависимости от трети страни“.

„Не се нуждаем от поръчители и законни опекуни. Можем да живеем заедно спокойно и да създадем съвместна перспектива“, каза Анастасиадис.

Той каза още, че общата позиция на Гърция и Кипър е, че стабилността, мира и икономическият растеж могат да бъдат постигнати само чрез колективни действия и иновативни съюзи в региона на Източното Средиземноморие. В този контекст Гърция и Кипър пристъпват към създаването на двустранни и тристранни съюзи с държавите от региона, като поставят акцент върху положителен дневен ред в областите от общ интерес.

„Тези съюзи не са насочени срещу никоя трета страна. Напротив, всяка страна е добре дошла да се присъедини, при условие че спазва основните принципи на международното право и добросъседските отношения“, каза Анастасиадис.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес