Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради нападенията срещу болници в Газа: ООН обвини Израел във военни престъпления

10 октомври 2024, 23:47 часа • 630 прочитания

Разследващата комисия на ООН обвини Израел, че по време на продължаващата война с „Хамас“ е провеждал „съгласувана политика за унищожаване на здравната система на Газа“. Комисията заяви, че израелските атаки срещу здравните заведения в Газа и отношението на Израел към задържаните палестинци са равносилни на военни престъпления, както и на престъплението срещу човечеството „изтребление“.

Още: САЩ са дълбоко обезпокоени от стрелбата на Израел по миротворци на ООН

„Хамас“ и други палестински групировки също са обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради отношението им към израелските заложници, държани в Газа. Израел все още не е направил коментар, но отдавна обвинява ООН в пристрастност и отхвърля предишни критични доклади, предава БГНЕС.

Още: Израел нанесе удар по цел в Централен Бейрут, има загинали

Докладът, който ще бъде представен на Общото събрание на ООН на 30 октомври, е изготвен под ръководството на Нави Пилай, бивш ръководител на ООН по правата на човека от Южна Африка. В документа се казва, че израелските сили за сигурност „умишлено са убивали, задържали и измъчвали медицински персонал“, а децата са „понесли основната тежест“ от „срива на здравната система“.

Още: Белези за още по-широка война: Руслан Трад с анализ гледа ли "Хизбула" към България (ВИДЕО)

Комисията цитира случая на петгодишната Хинд Раджаб, чиято кола е ударена, докато тя и семейството ѝ се опитват да избягат от бомбардировките. Няколко членове на семейството са убити, но Хинд успява да се обади за помощ на палестинския Червен полумесец. Линейката, която се опитва да стигне до нея, също е обстрелвана и Хинд, семейството ѝ и екипажът на линейката загиват. Комисията заявява, че нападенията срещу здравната система са „причинили условия на живот, водещи до унищожаване на поколения палестински деца и потенциално на палестинския народ като група“.

Още: Ще се намеси ли Русия във войната в Близкия изток: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

В доклада се твърди, че палестинските въоръжени групировки, включително „Хамас“, са подлагали израелски заложници на „физическо насилие, злоупотреби, сексуално насилие, принудителна изолация, ограничен достъп до хигиенни съоръжения, вода и храна, заплахи и унижения“. В него се призовава за незабавно и безусловно освобождаване на останалите заложници.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес