Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загинали палестинци при израелски удари в Западния бряг

11 септември 2024, 23:46 часа • 1100 прочитания

Осем палестинци загинаха при израелски удари в окупирания Западен бряг, където през август се проведе мащабна израелска операция, съобщиха палестинският Червен полумесец и Министерството на здравеопазването. Израелската армия потвърди смъртта на петима души.

Израелската армия заяви, че участва в „антитерористична операция“ в района на Тубас, а по-късно нанесе удар в Тулкарем, два града в северната част на Западния бряг.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че петима души са били убити при „израелски бомбардировки срещу група граждани в Тубас“, а неговият говорител Ахмед Джибрил каза, че безпилотен самолет е стрелял близо до джамия. Свидетел разказа пред АФП, че израелските сили са „щурмували градовете Тубас и Тамун“ рано на 11 септември.

Още: Израел атакува цели на "Хизбула"

Един от израелските самолети е „ударил и ликвидирал клетка, съставена от петима терористи, въоръжени с експлозиви, които са представлявали заплаха“ за израелските сили, се казва в изявление на ЦАХАЛ.

Тя добави, че по време на нападението са били арестувани няколко заподозрени и че е била неутрализирана бомба в автомобил.

По-късно през деня палестинското министерство на здравеопазването съобщи за три смъртни случая край град Тулкарем „след израелски въздушен удар по автомобил“. Израелската армия потвърди, че е нанесла въздушен удар по време на „антитерористична операция“ в Тулкарем, но не уточни целта и не спомена за жертви.

Още: Израел за смъртоносния удар в Газа: Терористи на "Хамас" се криеха в хуманитарната зона

В края на август Израел започна мащабна военна операция срещу Тубас, съседните градове Дженин и Тулкарем и техните бежански лагери, където въоръжените групи, борещи се срещу израелската окупация, са особено активни, предаде БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес