Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убий Нетаняху, военния министър или шефа на "Шин Бет": Иранците вербували израелски гражданин

19 септември 2024, 16:47 часа • 751 прочитания

През август е бил арестуван израелски гражданин, за когото се твърди, че е бил вербуван от Иран да убие израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант или ръководителя на службата за сигурност "Шин Бет" Ронен Бар.

В съвместно изявление на "Шин Бет" и полицията се казва, че заподозреният е бил вкаран в Иран два пъти и е получил заплащане за изпълнението на мисиите.

Още: Ердоган: Израел разширява войната в Газа в Ливан

Намесена е и Турция

Заподозреният, чието име не се съобщава, беше обвинен днес, 19 септември. Според разследването израелският гражданин от еврейски произход е бил бизнесмен, който е живял дълго време в Турция. Там е поддържал бизнес и социални отношения с турски и ирански граждани.

През април 2024 г. заподозреният се е съгласил с посредничеството на двама турци - Андрей Фарук Аслан и Джунейд Аслан, да се срещне с богат бизнесмен, живеещ в Иран, на име Еди, за да развие бизнес дейност, твърди "Шин Бет", цитирана от The Times of Israel. Заподозреният е пътувал до турския град Самандаг, близо до Сирия, и се е срещнал с двама представители, изпратени от иранския бизнесмен. В Самандаг израелският гражданин и иранецът провели телефонен разговор, след като последният не успял да напусне Иран.

През май 2024 г. заподозреният е пътувал до Турция, за да се срещне с двамата представители на Андрей, Джунейд и Еди. След като иранският бизнесмен очевидно отново не е бил в състояние да напусне Иран и да пътува до Турция, израелецът е бил вкаран в Иран през сухопътен преход близо до източния турски град Ван, казва агенцията за сигурност на Израел.

Още: Нетаняху има "картбланш" за офанзива в Ливан? Индикациите се трупат една след друга

Как израелският гражданин е вкаран в Иран и е вербуван?

На територията на Иран израелецът се среща с Еди и с друго лице, което се представя за член на иранските сили за сигурност. По време на тази среща Еди е предложил на израелския заподозрян да изпълняват различни мисии в Израел за иранския режим, включително изпращане на пари или пистолети на определени места, правене на снимки на претъпкани обществени места и заплашване на израелски цивилни граждани, които също действат от името на Иран и не са изпълнили мисиите си, установява "Шин Бет".

Снимка: Бенямин Нетаняху, Getty Images

Израелският заподозрян казал, че ще провери това, и през август 2024 г. се върнал в Иран. Според разследването той е бил вкаран пак през сухопътен преход - бил е скрит в камион. Агенцията за сигурност твърди, че в дома на Еди израелецът се е срещнал с представители на иранското разузнаване, които са го помолили да „подготви атентати“ срещу министър-председателя Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант или ръководителя на "Шин Бет" Ронен Бар.

Още: България се въздържа по резолюция на ООН, призоваваща Израел да спре окупацията на палестински земи

Според разследването служителите на иранското разузнаване са разгледали и възможността за убийство на други високопоставени официални лица, включително на бившия министър-председател Нафтали Бенет.

"Шин Бет" твърди, че плановете за убийства са били разглеждани от иранските служители като отмъщение за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран през юли, което се приписва на Израел.

Според разследването израелецът е поискал предварително 1 млн. долара, преди да изпълни някоя от задачите.

На следващия ден заподозреният се срещнал отново с ирански разузнавачи, където отново обсъждали плановете за убийство на висши израелски служители. По време на тази среща, според разследването, на израелеца е било предложено да постави пари на различни места в Израел за други лица, които са управлявани от Иран. Имало е и задача израелецът да открие руснаци или американци и да им възложи да убият ирански дисиденти в Европа и САЩ, както и да вербува член на "Мосад" като двоен агент.

И тук израелецът е поискал един милион долара аванс, но иранските разузнавателни агенти са отхвърлили искането му и са заявили, че ще се свържат с него в бъдеще, твърди "Шин Бет".

Според разследването, преди да напусне Иран за втори път, израелецът е получил 5000 евро от един от агентите на иранското разузнаване за участието си в срещите.

Още: "Хизбула" вече е уязвима за израелска операция: Отговорът на Иран

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес