Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция получава 150 млн. евро от ЕБВР за железопътната линия от Истанбул до българската граница

16 ноември 2021, 15:49 часа • 4559 прочитания
Реклама

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на турското правителство заем в размер на 150 милиона евро за изграждането на 67-километров участък от високоскоростната железопътна линия от Истанбул до българската граница, съобщиха от банката на официалния им сайт.

Заемът ще подпомогне допълнително прехода на Турция към нисковъглеродна икономика, се казва в изявление.

Финансирането от ЕБВР е одобрено от борда на директорите на банката на 10 ноември 2021 г. и подписано по-рано тази седмица.

Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции обмисля паралелно финансиране, а турското правителство ще осигури останалите средства на стойност 640 млн. евро.

Двулентовият участък Испартакюле-Черкезкьой е част от електрифицираната железопътна линия Халкалъ-Капъкуле, съфинансирана със средства по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) на Европейския съюз (ЕС). Линията е част от Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) на ЕС и ще осигури безопасен, устойчив и нисковъглероден пътнически и товарен транспорт към и от ЕС, като подобри свързаността и търговията.

Лютфи Елван, министър на финансите на Турция, заяви: "Оценяваме подкрепата и приноса на ЕБВР за проекта за железопътна линия Испартакюле-Черкезкьой, който е първият публичен проект, финансиран от банката в областта на транспорта. Очаква се той да подобри вътрешната и трансграничната свързаност на Турция, а също така е важна възможност да подхраним продуктивното си партньорство с ЕБВР за в бъдеще."

Железопътната отсечка Испартакюле-Черкезкой ще бъде обявена на търг и изградена в съответствие с правилата на ЕБВР за възлагане на обществени поръчки и екологичните и социалните стандарти.

ЕБВР е основен инвеститор в Турция. До момента банката е инвестирала над 14 млрд. евро чрез 351 проекта в различни сектори на икономиката, като 95% от тях са в частния сектор.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес