Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция обяви списък с най-търсени джихадисти, дава милиони награда

05 април 2016, 14:08 часа • 1816 прочитания

Турското министерство на вътрешните работи добави още терористи към своя списък с издирвани лица, като в него вече влизат и нови 23-ма членове на групировката „Ислямска държава“, които бяха включени заради атентатите от 10 октомври 2015 г. в Анкара. Правителството предлага награда от 42 млн. турски лири (14 млн. долара) за информация, която ще доведе до залавянето на мъжете, пише турският в. "Хюриет".

Турското МВР подрежда включените терористи в този списък в пет категории, отговарящи на даден цвят – от червено (най-издирван) през синьо, зелено, оранжево до сиво. Само трима от издирваните мъже са с най-високата червена степен на търсене, като цената за информация за тях е 4 млн. турски лири (1,4 млн. долара).

Единият от издирваните мъже Илхамъ Бали се смята за т. нар. „емир“ на „Ислямска държава“ в турската провинция Газинтеп. Другият Мустафа Докумачъ е лидер на групировка, която наема бунтовници и извършва атентати от името на ИД в провинция Адъяман. Третият мъж от червеният списък Юнус Дурмаз се предполага, че подготвя атентат като този в Истанбул от 19 март, при който загинаха петима души.

Останалите 20 души се намират в синия списък с издирвани лица, подчертава БГНЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес