Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Лавров Западът осъзнава безсмислието в позицията си за Сирия

19 ноември 2015, 14:39 часа • 3795 прочитания

Русия има готовност да сътрудничи с антитерористичната коалиция срещу „Ислямска държава“, при условие, че (коалицията) зачита суверенитета на властите в Дамаск, информира БГНЕС.

"Ние имаме готовност за практическо сътрудничество със страните от коалицията, да работим с тях, ако те зачитат суверенитета и прерогативите на сирийското правителство", заяви руският дипломат №.1 Сергей Лавров, цитиран от руските медии.

В интервю за „Радио Русия” Лавров изрази надежда, че никой няма да чака нови беди, за да се обедини срещу тероризма.

Според него световните сили трябва да се обединят в борбата с „Ислямска държава” и други терористи от Близкия изток и Северна Африка.

Лавров смята, че западните страни са създали безсмислено удължаване на ултиматума за оставката на сирийския президент Башар Асад с надеждата, че подобен ход ще реши проблема в страната. Според Лавров доскоро западните партньори на Русия не са искали да има „външни играчи”, но допълни, че само в последния месец е имало две международни срещи за Сирия, в които са участвали държави, така или иначе влияещи на ситуацията.

"Фактът, че успяхме да приемем два документа за консенсус, изразяващи принципите на Русия в сирийската криза, означава, че западните партньори са осъзнали безсмислието на линията, която следваха", каза руският министър.

Той заяви още, че Асад отразява интересите на голяма част от сирийското общество. Според него именно заради това мирно решение без неговото участие е невъзможно.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес