Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Снегът в Близкия изток заплашва хиляди бежанци

15 декември 2013, 11:13 часа • 33392 прочитания

Стотици хиляди сирийски деца-бежанци трябва да преживеят зимните снежни бури в региона само със сандали и тениски, предупреждават хуманитарни организации.

Бурята „Алекса”, която удари Близкия изток, донесе със себе си силни ветрове и много ниски температури. Това е най-силната буря в региона от десетилетия и се оказа голямо разрушително изпитание за милиони сирийци, които гражданската война в Сирия превърна в бежанци, живеещи в палаткови лагери и временни убежища, пише The Telegraph. Децата са най-уязвими, тъй като минусовите температури ги изправят пред болести като пневмония и други смъртоносни респираторни заболявания.

„Много сме обезпокоени относно пораженията, които студът може да нанесе върху живота на децата-бежанци”, заяви говорителят на агенцията за бежанците на ООН Роберта Русо.

Сняг покри Израел и част от Близкия Изток и направи тези места като излезли от коледна картичка. Снегът обаче създаде и редица затруднения. Израелски войници трябваше да помагат на заседнали в снега шофьори и мотористи, след като снежна покривка затвори входовете и изходите на израелската столица Йерусалим. Имаше и отменени полети.

Сняг падна за първи път от 112 години в столицата на съседен Египет Кайро и принуди камилите да се търкалят в леда и по този начин да си вземат студена баня. Навсякъде в региона имаше близо 30 сантиметра сняг.

„Чух, че карате гостите да се чувстват като у дома си”, пошегува се американският държавен секретар Джон Кери, който е на посещение в Израел и Близкия Изток.

В Турция заради лошите метеорологични условия бяха затворени училища. Четирима души пък загинаха при развилняла се буря в Ливан.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес