Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След Украйна следващите са Казахстан - скандален запис на руски генерал (ВИДЕО)

07 април 2024, 10:02 часа
Реклама

След Украйна, Казахстан са следващите - това е казал генерал-лейтенант Андрей Гурульов в таен запис, изпратен до руски депутати. Гурульов е депутат и бивш командващ на Южния военен окръг на Руската федерация.

Скандален запис

Записът беше обявен от свързвания с ФСБ руски телеграм канал ВЧК-ОГПУ. Той е много кратък - само 11 секунди, но контекстът е, че "има зелена светлина" и че атаката е необходима, защото от територията на Украйна е извършена атаката с дронове срещу Казахстан и икономическата зона "Алабуга", където е руският завод за сглобяване на ирански дронове "Шахед": Дрон удари зоната в Татарстан, където Русия и Иран правят дронове (ВИДЕО)

Отрицание

Самият Гурульов моментално публикува също кратко видео в канала си в Телеграм, в което категорично отрича автентичността на записа. В типичен стил той хвърля вината за "фейка" на Украйна и нарича Казахстан "другари": Дрън с дрон и взрив там, където Русия сглобява дронове "Шахед": Руски закани как Украйна нямало да ги уплаши (ВИДЕО)

Напрежение между Русия и Казахстан има от началото на войната в Украйна - припомнете си двата най-скорошни примера:

  1. Казахстан удвои доставките на петрол по маршрути, заобикалящи Русия
  2. Президентът на Казахстан хвали Русия, но руската телевизия спира в Казахстан

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обаче жонглира много хитро дипломатически с Русия и то от дълго време: "Угажда на всички": Лидерът на Казахстан превърна неутралитета в изкуство

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес