Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирийска тв водеща загина при израелски удари по Дамаск

01 октомври 2024, 06:25 часа • 889 прочитания

Сирийската държавна телевизия обяви, че водещ е бил убит при израелски удар по Дамаск. Държавните медии съобщават за три кръга от удари в района на столицата за една нощ, предаде БГНЕС.

Според сирийската държавна информационна агенция САНА става въпрос за Сафаа Ахмед, известна тв водеща в страната.

Още: Израелското правителство обяви "следващата фаза" във войната с "Хизбула"

Израелска агресия

В изявление на държавната телевизия се казва, че тя „скърби за водещата Сафаа Ахмад, която е загинала мъченически при израелската агресия срещу столицата Дамаск“.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии и геолокирани от CNN, показват, че е избухнала експлозия до сградата на сирийския телеком, западно от военното летище на града. Има и геолокализирани видеокадри на подпалена кола след ударите - някои твърдения в социалните мрежи са, че Ахмад е била в колата и тя е нарочно обстреляна. Ударът станал след като Ахмад съобщила за ударите на Израел в Ливан:

По-рано официалната информационна агенция САНА съобщи, че „системите за противовъздушна отбрана за трети път тази нощ прихващат враждебни цели в района на Дамаск“, използвайки израз, който обикновено се отнася за израелски удари.

Сирийското министерство на отбраната съобщи, че израелската армия е атакувала Дамаск с дронове и самолети около 2 часа сутринта местно време от "посоката на окупираните Голански възвишения". "Нашите системи за противовъздушна отбрана се изправиха срещу ракетите и безпилотните самолети на агресията и свалиха повечето от тях", се казва в изявление на министерството, добавяйки, че трима цивилни и девет други са били ранени в резултат на удара.

Още: Израел струпва войски на три места по границата с Ливан, обяви закрита военна зона (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес