Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция затвори посолството си в Ливан поради опасения от ескалация на войната в Близкия изток

03 август 2024, 15:26 часа • 896 прочитания

Швеция съобщи в събота, 3 август, че затваря посолството си в ливанската столица Бейрут заради опасения, че войната в Газа може да ескалира в регионален конфликт в Близкия изток. Това съобщи шведският външен министър Тобиас Билстрьом. 

МВнР на Швеция е инструктирало служителите си да напуснат Бейрут и да заминат за Кипър, се добавя в съобщението. Решението е взето "първоначално за месец август, но може да бъде удължено в зависимост от ситуацията със сигурността".

По-рано Швеция вече призова хиляди свои граждани да напуснат Ливан заради рисковете за безопасността им.

Още: Иран предупреди: Светът да чака до часове "извънредни събития" (ВИДЕО)

Убийствата на лидери на "Хамас" и "Хизбула" тази седмица, за които беше обвинен Израел, засилиха напрежението в региона на фона на войната в Ивицата Газа.

По данни на външното министерство до 10 000 шведски граждани може да са пътували до Ливан това лято, пренебрегвайки предупреждението за пътуване, което е в сила от октомври 2023 г.

"Призовавам намиращите се в Ливан шведи да напуснат страната по всички възможни начини, докато все още могат", каза Билстрьом.

Редица авиокомпании отменят полети

Още: Заплаха от Иран: САЩ са готови да пратят още бойни самолети в Близкия изток

Междувременно унгарската Wizz Air спря полетите си до Израел и Йордания до 4 август заради влошаващата се ситуация в Близкия изток.

По-рано германската Lufthansa, British British Airways, American United Airlines и Delta Airlines също съобщиха, че отменят полети.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес