Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия твърди, че са приели плащането й на 117 млн. долара по еврооблигации

17 март 2022, 12:09 часа • 2863 прочитания

Нареждането за изплащане на 117 млн. долара лихва по купона на две емисии руски еврооблигации е било проето. Това съобщи руското министерство на финансите.

От там допълват, че допълнително ще уведомят пазарите дали плащането е депозирано по сметката на посредника "Citibank", пише агенция Reuters.

Санкциите, наложени срещу Москва заради събитията в Украйна, отрязаха достъпа на Русия до световната финансова система и блокираха голяма част от златнните и валутните й резерви.

Плащането по облигациите, чийто падеж бе в сряда (16 март), е първият тест за Москва дали ще може да обслужва задълженията си по външния дълг след налагането на западните санкции.

Санкциите удариха сериозно руската икономика и Москва даде да се разбере, че се колебае дали да използва оскъдните си валутни резерви, за да се разплаща с чуждите инвеститори.

Указ на президента Владимир Путин от 5 март пък постанови, че руските длъжници имат правото да плащат на чуждестранните кредитори в рубли и като поставят средствата си в сметка тип C в националния депозитар. Централната банка и министерството на финансите имат право на изключения.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес