Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия, Турция и Иран искат да са гарант за мирно споразумение между Асад и опозицията

21 декември 2016, 07:00 часа
Реклама

Проведените в Москва тристранни преговори на министрите на външните работи и на отбраната на Русия, Иран и Турция, дадоха надежда за насърчаване на процеса на урегулиране в Сирия, коментира руската информационна агенция ТАСС.

Срещата се състоя въпреки трагедията в Анкара - убийството на руския посланик Андрей Карлов. Неговият убиец извика, че го прави заради Алепо и Сирия, както и заради тиранията в Турция. Външните министри на Русия, Турция и Иран подчертаха, че тероризмът е заплаха за света и срещу него борбата трябва да е обща.

Преди разговорите министърите на външните работи на Русия, Турция и Иран, Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу и Мохамед Джавад Зариф положиха цветя пред портрета на загиналия посланик. Турският и иранският министър изразиха своите съболезнования.

По време на тристранната среща, външните министри на Русия, Иран и Турция съгласуваха заявление в осем пункта, пише БГНЕС.

В документа Иран, Русия и Турция "напълно подкрепят зачитането на суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Сирийската арабска република като мултиетническа, мултирелигиозна, демократична и светска държава". Страните подчертаха липсата на алтернатива на мирното решение на сирийския конфликт.

Министрите постигнаха съгласие "за значението на разширяването на режима на прекратяването на огъня, на безпрепятствения достъп на хуманитарна помощ и за свободното движение на граждани на територията на цялата страна". Те изразиха готовност "да допринесат за изработването и да се превърнат в гарант на бъдещо споразумение между сирийското правителство и опозицията" и изразиха увереност, че "въпросното споразумение ще помогне да даде необходимият тласък за възобновяване на политическия процес в Сирия".

Коментирайки приемането на документа, Сергей Лавров заяви, че страните са доволни от постигнатия резултат. "Убедени сме, че в условията, при които е в застой изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, действията в тази посока на нашите три страни ще помогнат …”.

"Сега приключва евакуацията (на Алепо). Надяваме се, че е въпрос на един или два дни най-много", каза Лавров. "Може би това също показва ефективността на формата, който се образува от държавите, сега, вероятно повече от всички други готови с реални дела, а не само на думи, да допринесе за уреждането на сирийската криза", каза руският министър.

По време на пресконференцията след разговорите, руският външен министър заяви, че Русия, Иран и Турция "са се опитвали да работят и в по-широк формат, на колективна основа, но тежкото положение на жителите в източната част на Алепо, необходимостта да се намали броят на потенциалните жертви, както и необходимостта да се освободи Алепо от бунтовниците - не ни позволи да останем край оградата".

Турският министър Чавушоглу посочи, че тази среща, за първи път в този формат, е важно събитие. „Говорихме за осигуряване на режима за прекратяване на огъня и за разпространяване на действието му върху всички региони на Сирия", каза турският министър. „Обсъждахме и мерки за реализация на тази задача. Разбира се, терористични групировки, такива като "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" трябва да бъдат изключени от споразумението", подчерта турският министър. Иранският министър заяви, че „сериозно, логично и последователно” решението се придвижва напред.

Успоредно се проведе среща на министрите на отбраната на трите страни.

Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу „с общи усилия е изпълнена работата по отделянето на бойците, които ние в по-голямата част унищожихме, от умерената част на опозицията, която в по-голямата си част е евакуирана от Алепо в Идлиб и други провинции”.

На свой ред турският му колега Фикри Ъшък изрази надежда, че сътрудничеството между Русия и Турция за Сирия ще укрепи отношенията между двете страни.

В коментар за срещата The New York Times посочва, че Русия търси начин да излезе като победител от продължаващия вече шест години война в Сирия. Пред американската медия Андрю Тейблър, анализатор във Вашингтонския институт за политиката в Близкия изток, посочва, че "за САЩ е проблем, че Русия, Иран и Турция сами решават какво ще става в Сирия. Русия вече е наясно, че никой не дава нищо и тряба сам да си го вземеш." Вестникът на няколко пъти подчертава, че Москва, Анкара и Техеран не са счели за необходимо да канят САЩ или представители на която и да е западна държава и не са съгласували срещата с ООН. В точка 2 от изявлението обаче е записано, че Русия, Турция и Иран "признават усилията на ООН за решаване на кризата".

Вечерта министрите на външните работи на Русия и Турция участваха в посрещането на самолета, с който в страната бяха докарани тленните останки на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов. Двамата министри се качиха на борда и подкрепиха вдовицата и майката на убития дипломат по стълбата към червения килим, където войници от почетна рота изнесоха ковчега, покрит с платно в цветовете на руския държавен флаг.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес