Русия и САЩ действат със следващи стъпки в Сирия

2620
Русия и САЩ действат със следващи стъпки в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Около 300 служители на руската военна полиция са пристигнали в Сирия, за да помогнат за оттеглянето на кюрдската милиция от границата с Турция, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от считаната от мнозина западни лидери за дезинформационна агенция "Спутник", например френския президент Еманюел Макрон.

"Около 300 служители на военната полиция от подразделение, разположено в Чечня, са пристигнали в Сирийската арабска република, за да изпълняват специални задачи", се казва в съобщение на руското министерство, пише БГНЕС.

Анкара критикува Европарламента заради Сирия

Министерството на външните работи на Турция критикува остро Европейския парламент и позицията на Страсбург за военната офанзива „...

Според изявлението те "ще започнат да изпълняват задачи за подпомагане на осигуряването на безопасността на населението и поддържане на реда и патрулиране в определените райони, както и подпомагане на изтеглянето на от кюрдските части за самоотбрана и въоръжението им на 30 километра сирийско-турската граница."

Вчера източник от руското министерство на отбраната заяви, че в светлината на новите задачи в Сирия ще бъдат изпратени още 276 руски военни полицаи и 33 броя военна техника.

След разговорите между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с операцията на Турция "Извор на мира", в руския град Сочи беше подписан руско-турски меморандум. Според споразумението части на руската военна полиция и сирийската гранична служба трябва да бъдат разположени на сирийската страна на сирийско-турската граница, за да се улесни изтеглянето на кюрдските сили и тяхното въоръжение от границата.

Плановете на САЩ

Пентагонът е подготвил план за преместване на до 30 танка "Ейбрамс" за обезопасяване на сирийски нефтени находища, като се позовава на необходимостта да отблъсне въстаналата терористична група "Ислямска държава", съобщи още "Спутник".

ЕП призовава за санкции срещу Турция заради Сирия

В гласувана днес резолюция Европейският парламент (ЕП) осъжда категорично едностранната турска военна интервенция в Североизточна Сирия...

Министерството на отбраната на САЩ е готово с план за изпращане на стотици войници и танков батальон за охрана на нефтените находища в Източна Сирия и чака одобрението на президента, което е "вероятно“, съобщи Fox News, позовавайки се на неназован висш служител на Пентагона. Въпросните петролни находища понастоящем са под контрола на кюрдските сирийски демократични сили (СДС), според информация на Newsweek. Според длъжностното лице кюрдите ще продължат да участват в обезопасяването на зоните за добив на нефт.

В понеделник министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че американските сили в Сирия, които са разположени в близост до нефтените находища, "не са във фаза на изтегляне". "Това изтегляне [на американските сили] ще отнеме седмици, а не дни. Дотогава нашите сили ще останат в градовете, които са разположени в близост до нефтените находища. Целта на тези сили ...работещи с кюрдите, е да предпази нефтените находища от "Ислямска държава", каза той.

По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля възможността да "задържи" сирийския петрол, добавяйки, че американският бизнес може да засегнат това.

Турската реторика

Ръководителят на YPG / ПKK Ферхат Абди Сахин с кодово име Мазлум Кобани (Mazloum Kobani) е издирван от Интерпол с червена нота, а САЩ трябва да го предадат на Анкара, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Кремъл разкри целите на Русия в Сирия

Правителството на Русия отговори на изявленията на американския президент Доналд Тръмп, че малък брой американски войски ще останат в С...

Говорейки на живо по държавния телевизионен оператор TRT, Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната е била тормозена от терористи в Северна Сирия от осем години. Ердоган подчерта, че някои страни от НАТО въоръжават терористичната група ПKK и че Германия, Франция и САЩ са се срещали с лидерите на кюрдската терористична организация.

Ердоган каза и, че турска делегация ще посети САЩ на 13 ноември, за да обсъди последните събития в Северна Сирия, вече отменените санкции на САЩ срещу Турция и двустранните връзки. Като повтори, че Турция няма проблеми с кюрдския народ, Ердоган каза: "Кюрдите са наши братя, ние нямаме проблеми с тях, ние се борим само с терористите".

Ердоган обясни, че операцията "Извор на мира" е наречена така поради наличието на голям брой извори на изток от река Ефрат в Северна Сирия. Той подчерта, че Турция все още може да атакува терористи отвъд безопасната зона, подчертавайки, че страната действа по стратегия срещу "Ислямска държава" в Сирия. Ердоган заяви и, че солидарността между Турция, Русия и Иран е предотвратила "кръвопролитие" в северозападния град Идлиб в Сирия.

Турският президент призова "цивилизования свят" да подкрепи Турция и нейната операция. "Турция има нужда от международна подкрепа за заселването на бежанците", каза Ердоган и добави, че Анкара планира да изгради болници и училища в безопасна зона в Северна Сирия - една от основните цели на операцията - както и да осигури доброволното завръщане на бежанците.

"Турция си запазва правото на самозащита срещу терористични елементи, които биха могли да останат в зоната на операция "Мирна пролет”, заяви и турският постоянен представител в ООН Синириоглу на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Кюрдски лидер благодари на Русия за предотвратената война с Турция

Кюрдски командир благодари на Русия, че е спасила кюрдите от войната с Турция, съобщават руски медии. Лидерът на Сирийските демократич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Eксплозия на природен газ в Измир: Има загинали и ранени

"Без напредък": Израел и "Хамас" не могат да се разберат за мир

Голям опозиционен митинг се проведе в Израел (ВИДЕО)

"Жестока експлозия": Загинали и ранени при взрив в склад за пиротехника във Филипините

Иран не си избра президент на първия тур

Руската милиция влезе в школата на най-известния ММА боец

Ердоган: Турция няма да се меси във вътрешните работи на Сирия

Илхам Алиев разпусна парламента, Азербайджан отива на избори

Гаф или намек: Колата, подарена от Путин на Ким Чен Ун, била с части от Южна Корея (СНИМКА)

Турция е извадена от „сивия списък“ на Работната група за финансово действие, намекна турският финансов министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия