Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин и Ким Чен Ун подписват "основополагащ документ" (ВИДЕО)

19 юни 2024, 09:20 часа

Русия оценява "подкрепата, която Северна Корея оказва на руската политика", включително по отношение на Украйна. Това заяви диктаторът Владимир Путин, който е на визита в Пхенян и вече се срещна с колегата си Ким Чен Ун.

Реклама

Още: Любезности между диктатори: Ти влез. Не, ти влез - Путин и Ким Чен Ун (ВИДЕО)

"Високо ценим Вашата последователна и непоколебима подкрепа за руската политика, включително в украинското направление", заяви Путин, без да споменава война, нито "специална военна операция", както режимът в Кремъл нарича агресията си в съседната страна. Той изрази това мнение при откриването на преговорите в разширен формат с Ким, предаде контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС.

Още: Писмо на Путин до Ким Чен Ун: "Благодарим за Украйна, ще ви пазим от САЩ"

Всичко това идва на фона на информация от южнокорейския министър на отбраната Шин Вонсик, цитиран от Bloomberg - а именно, че Северна Корея е изпратила най-малко 10 000 контейнера със снаряди за Русия. Това означава около 4,8 млн. снаряда, а освен това ще изпрати дори повече съвсем скоро, предупреждава Вонсик. Преди това вече стана ясно, че Пхенян снабдява Путин и с ракети за войната в Украйна.

Москва и Пхенян с "основополагащ документ"

Издирваният от съда в Хага диктатор съобщи, че нов документ, който двамата с Ким ще подпишат, ще послужи за основа на бъдещите връзки между Русия и Северна Корея.

"Днес беше подготвен нов основополагащ документ, който ще формира основата на нашите отношения в дългосрочен план", каза Путин в началото на преговорите със севернокорейския лидер, съобщи БГНЕС.

В рамките на посещението си руският диктатор ще сключи редица споразумения с Ким Чен Ун в областта на военното сътрудничество.

Още: Докато Путин отива там: Десетки севернокорейски войници пресякоха границата с Южна Корея

Покана за Ким да посети Москва

На 19 юни двамата лидери присъстваха на голяма церемония на централния площад в Пхенян, с която беше дадено начало на държавното посещение.

Още: Путин кацна в Северна Корея (ВИДЕА)

"Много съм щастлив от новата ни среща. Надявам се, че следващата ще се състои в Русия, в Москва", заяви Путин, цитиран от руските информационни агенции.

Още: "Вечна дружба": Пхенян посреща Путин с хиляди негови портрети (ВИДЕА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес