Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пострадалите американци в Анево са тествали оръжие за сирийската опозиция

09 юни 2015, 21:00 часа • 13262 прочитания

Американските граждани, които пострадаха при взрива на полигона в село Анево, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция, която се бори се срещу „Ислямска държава“. Това съобщи „Ройтерс“, цитирайки военен американски служител.

Един американец загина, още двама - американец и канадец, бяха ранени при взрив на неизправен снаряд за гранатомет по време на учебна стрелба. Двама българи също са ранени след експлозията, припомнят от информационната агенция.

Според представител на американската армия, който е запазил анонимност, изпълнителите на САЩ готвят сделка за закупуване оръжия. Те ще им помогнат в усилията си да обучват умерени бойци, които да се борят срещу „Ислямска държава“.

Според източника българските гранатомети са били избрани заради високото им качество, но не се дава повече информация.

Говорителят на Министерството на отбраната е заявил пред “Ройтерс”, че не знае нищо за тази информация и не може да коментира.

В материала е цитиран и министърът на икономиката Божидар Лукарски, който обяви, че полигонът, където стана инцидентът, е бил нает от българската частна оръжейна компания „Алгънс”. Министерството обаче не е издавало разрешение на фирмата за износ или повторен износ на оръжия като гранатата, която е дефектирала.

От „Алгънс” не са били открити за коментар. Посолството на САЩ в София пък са отказали такъв.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес