Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подкрепяла “Хизбула“: Жена с повдигнато обвинение в Австралия

02 октомври 2024, 11:35 часа • 443 прочитания

Австралийската полиция е повдигнала обвинения на 19-годишна жена след разследване за знамената на “Хизбула“, издигнати по време на демонстрация в Сидни, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Забранени символи

„Тя беше арестувана и обвинена в публично показване на забранен символ на терористична организация“, заявиха от полицията на Нов Южен Уелс.

Още: "Хизбула" съобщи за първи пряк сблъсък с израелската армия в Ливан

Други присъстващи на пропалестинските протести, които се проведоха в Сидни и Мелбърн миналата седмица, също развяваха знамена на Хамас или плакати на убития лидер на “Хизбула“ Хасан Насрала.

Протестите разделиха политиците, полицията и лидерите на общностите за това какво представлява свобода на словото или незаконна дейност.

Още планирани протести

Властите остават нащрек преди планираните два протеста тази седмица. Те ще отбележат годишнината от нападенията на палестинската бойна групировка “Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, предизвикали войната в Газа.

Още: Иран и корените на "Хизбула": Как започна всичко?

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе заяви, че двата протеста – планирани за 6 и 7 октомври – не трябва да се състоят и че всяка демонстрация ще се приеме за „невероятно провокативна“.

„Това няма да допринесе за нито една кауза. То би причинило много страдания“, каза той. Албанезе обясни, че вместо това ще присъства на бдение.

Полицията посочи, че ще се опита да спре провеждането на демонстрациите.

Няма да е безопасно

Още: Рецептата за малко по-траен мир в Близкия изток: Говори доц. Мира Майер

От полицията на Нов Южен Уелс обявиха, че въпреки разговорите с организаторите на демонстрациите, те не са „убедени, че протестът може да протече безопасно“. Те са решили да се обърнат към Върховния съд на Нов Южен Уелс с молба да го забрани.

Въпросът ще бъде разгледан в съда по-късно тази седмица.

Организаторите на протеста, Групата за палестински действия в Сидни, заявиха, че действията на полицията са „посегателство срещу фундаментални демократични права“.

„Възнамеряваме да отстояваме правото си на протест и сме решени да продължим да отстояваме справедливостта за Палестина и Ливан“, казаха от групата.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес