Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху се скара с военния си министър за сделката със заложниците

12 август 2024, 23:30 часа • 1501 прочитания

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Йоав Галант си размениха критики по повод на спрените преговори за споразумение за прекратяване на огъня, което ще освободи заложниците, държани в Газа.

"Причината, поради която сделката за заложниците се бави, е отчасти заради Израел", съобщават израелските медии, включително телевизионният канал Kan, за думите на Галант по време на частен брифинг за парламентарна комисия.

Галант е обсъждал избора, пред който е изправен Израел, между споразумение за прекратяване на огъня, което би могло да сложи край на конфликтите в северната част на страната с ливанската Хизбула и в Газа, и ескалация на войната.

Още: Нетаняху няма да отстъпи от едно нещо за Газа никога: Говори доц. Мира Майер

"Аз и отбранителното ведомство подкрепяме първия вариант", каза той, вместо да говори за ""пълна победа" и всички тези глупости" - фраза, често използвана от Нетаняху в неговите съобщения.

В рамките на няколко часа след като думите на Галант изтекоха в медиите, Нетаняху отвърна на удара в изявление, публикувано от неговия офис, в което обвини Галант, че е застрашил сделката за освобождаване на заложниците.

"Когато Галант възприема антиизраелския разказ, той вреди на шансовете за постигане на споразумение за освобождаване на заложниците", заяви Нетаняху, като добави, че ръководителят на Хамас Яхия Синуар е човекът, "който е бил и остава единствената пречка пред споразумението за освобождаване на заложниците".

В заключение той заяви, че единственият избор на Израел е "да постигне пълна победа", което "задължава всички - включително и Галант".

Още: От жертва до виновник: Нетаняху води Израел по пътя на голяма война в Близкия изток

Галант се защити в публикация в X, в която заяви, че по време на брифинга е "подчертал, че (е) решен да постигне целите на войната и да продължи сраженията".

Той също така разкритикува това, което нарече "непрестанни изтичания на информация" от началото на войната, включително и това от понеделник.

Хамас коментира разправията между двамата политици, като един от нейните лидери, Иззат ал-Ришк, заяви в изявление, че "признанието на Галант (...) потвърждава това, което винаги сме казвали".

"Нетаняху лъже света и семействата на заложниците, той не се интересува от живота на заложниците и не иска да постигне споразумение", добави той.

Представители на Хамас, някои анализатори и критици в Израел заявиха, че Нетаняху се е опитал да удължи бойните действия с цел политическа изгода.

В края на юли израелските медии съобщиха, че Галант критикува липсата на споразумение, което да гарантира връщането на заложниците, държани в Газа след безпрецедентната атака на Хамас на 7 октомври.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес