Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху няма да отстъпи от едно нещо за Газа никога: Говори доц. Мира Майер

12 август 2024, 09:04 часа • 1003 прочитания

Израелският премиер Бенямин Нетаняху в никакъв случай няма да даде друг да контролира т.нар. Филаделфийски коридор. Коридорът представлява граничната зона между Ивицата Газа и Египет (14 километра) – Ивицата граничи само с Израел и Египет, а оттам се внасят оръжия за "Хамас" според израелските власти. Това заяви доц. Мира Майер в коментар за bTV.

Според Майер, мечтата на Нетаняху е новият лидер на "Хамас" Яхия Синвар и близките му да се качат на някой кораб и да заминат някъде далеч. Същевременно близкоизточният експерт посочи, че за разлика от други фигури в "Хамас", Синвар не отрича правото на Израел да съществува. Заличаването на Израел е заложено в идеологията на "Хамас". Позицията на Синвар обаче дава надежда за преговори - но той се стреми да опази контрола на "Хамас" като държавна структура над Газа: "Сключи мир, стига толкова невинни жертви!": Олаф Шолц остро към Нетаняху (СНИМКИ)

Припомняме, че тази нощ CNN публикува информация, че Синвар е готов на примирие и това е предадено съобщение до Израел през египетски и катарски посредници.

Напрежението в Близкия изток в момента се реже с нож – и ще е така поне до 15 август, когато трябва да започнат първите мирни преговори. Какво ще се случи, предстои да видим – но всеки си дава сметка за уязвимостите си. Иран, например, след убийството на Исмаил Хания, е крайно наясно, че на собствена територия не упражнява тотален контрол, както "рекламират" аятоласите, припомни Майер.

Още: Стотици загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес