Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене: В Турция президентът вече ще може да е член на партия

16 януари 2017, 10:40 часа • 778 прочитания

Турският парламент прие късно снощи последният член от пакета със законодателни реформи, който позволява на президента да е член на партия.

Общо 481 от 550-те депутати участваха в тайния вот за приемането на Член 18. Промяната беше одобрена от 344 народни представители, 131 бяха против, а двама се въздържаха, пише турският в. „Хюриет“.

Според приетото изменение на закона държавният глава вече няма да е задължен да прекратява връзките си с които и да е било политически партии след встъпването си в длъжност.

По-рано този месец турските депутати приеха и Член 17, който урежда въпроса с парламентарните и президентските избори, припомня БГНЕС.

Второто гласуване върху пакета с конституционни реформи трябва да се състои на 18 януари. Целта на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е да приеме шест нови члена на всяко следващо гласуване и така приемането на всички промени да завърши до 21 януари. До момента депутатите са приели регулации, които дефинират отговорностите на парламента – една от най-дискутираните теми по време на дебатите за новата конституция.

Плановете на управляващите са референдумът за конституционните промени да се проведе на 26 март или на 16 април.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес