Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мирът в Газа е възможен - ще отстъпи ли Нетаняху?

19 август 2024, 06:29 часа • 1027 прочитания

Палестинското терористично движение "Хамас" отново обвини израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че "възпрепятства споразумението" за примирие и размяна на заложници в Газа.

Палестинската групировка заяви след последния кръг от преговорите в Катар, че Нетаняху е "напълно отговорен за осуетяването на усилията на посредниците, възпрепятстването на споразумението и (носи) пълна отговорност за живота на заложниците в Газа", предаде БГНЕС.

Още: Нова надежда за мир: Блинкен се завръща в Близкия изток за преговори в Газа

Мир в Газа - кога?

След двудневни преговори в Доха между американски, египетски и катарски посредници, в петък, 16 август, Съединените щати представиха ново компромисно предложение. Според "Хамас" предложението "отговаря на условията на Нетаняху, особено на отказа му от постоянно прекратяване на огъня и цялостно изтегляне от ивицата Газа, както и на настояването му да продължи да окупира пътния възел Нецарим, пропускателния пункт Рафах и коридора Филаделфия". Последните две места се смятат от Израел за важни за контрол на притока на оръжия към Ивицата Газа, докато Нецарим се намира на стратегическа точка между северната и южната част на Газа.

Нетаняху "постави и нови условия по отношение на размяната на затворници и отстъпи от други точки, което възпрепятства завършването на сделката за размяна", заявиха от "Хамас".

По-рано израелският премиер осъди военната групировка за това, че е "упорита" и не е изпратила делегация на преговорите, като заяви, че "Хамас", а не Израел трябва да бъде подложен на натиск. Той говори преди посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който идва в Близкия изток и ще настоява за сключване на споразумение. "Хамас" досега упорства в отказа си и дори не изпрати представител на преговорите в Доха, следователно натискът трябва да бъде насочен към групировката, а не към израелското правителство", заявява Нетаняху, цитиран в съобщението на канцеларията му.

Израелският лидер планира да се срещне с Блинкен в Йерусалим в 11:00 ч. тази сутрин (19 август).

Още: Нетаняху няма да отстъпи от едно нещо за Газа никога: Говори доц. Мира Майер

В изявлението си "Хамас" потвърди подкрепата си за предложението, изложено от президента на САЩ Джо Байдън през май, което според него е израелски план. Това предложение включваше триетапна сделка, която да започне с шестседмично примирие, освобождаване на заложниците, взети на 7 октомври, и изтегляне на Израел от гъсто населените части на Газа. Представители на "Хамас" на няколко пъти обвиниха Нетаняху, че възпрепятства постигането на споразумение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес