Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масово отравяне - 71 души пострадаха в Дагестан

13 януари 2021, 15:10 часа
Реклама

Броят на пострадалите от масово отравяне в дагестанския град Буинакск достига до 71, повечето от които са деца. Това съобщиха пред ТАСС от пресслужбата на градската администрация, цитирани то "Фокус".

"Понастоящем броят на отровените хора в Буйнакск се е увеличил до 71, 61 от тях са деца", каза източникът. Първоначално се е съобщавало за около 50 отровени деца.

Разследващите органи на Следствения комитет на Руската федерация в Дагестан са посочили замърсена питейна вода като предварителна причина за отравянето. В ход е предварителна проверка. Кметът на града Исламудин Нургудаев съобщи, че продукти от подаръчни пакети с изтекъл срок на годност биха могли да станат причина за масовото отравяне на децата.

"Причината – за сега обмисляме хранително отравяне и Федералната служба за надзор на защитата на правата на потребителите търси източника във вода или храна. В града имаме три водоснабдителни източника, взети са проби от всеки от тях. Но има деца, които не са пили вода. Версии с новогодишни подаръци и мандарините се появиха, след като родителите на някои от засегнатите деца казаха, че им е прилошало, след като са ги консумирали, но не са пили вода. Всичко се проверява. Трябва да изчакаме резултатите от специалистите ", обясни Нургудаев пред журналисти в сряда.

Както по-рано съобщи изпълняващият длъжността министър на здравеопазването на Дагестан Татяна Беляева, лечебните заведения в Буйнакск разполагат с необходимия капацитет легла в случай на допълнителна хоспитализация на деца, както и „цялата гама от необходими лекарства“. Освен това и.д. министърът отбеляза, че докато не бъде идентифициран източникът, причинил хранително отравяне, жителите на града се съветват да не консумират непреварена вода.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес