Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ливан вече е във война": Здравният министър на страната обяви, че Израел създава паника и терор

26 септември 2024, 06:30 часа • 1131 прочитания

Ливан вече е във война". Това заяви ливанският министър на здравеопазването Фирас Абиад в интервю за Скай нюз. Той оповести, че близо половин милион души са били разселени поради въздушните удари на Израел.

Още: Израелските въоръжени сили: Атакувахме над 2000 терористични цели в Ливан (ВИДЕО)

Изрел създава паника и терор

В интервюто за Скай нюз д-р Фирас Абиад каза, че Израел се стреми да създаде „състояние на паника и терор“ сред ливанските цивилни и да „провокира масово изселване“. Той отбеляза, че повече от 700 души са били убити при последните израелски атаки и броят на разселените жители се оценява на близо 500 000.

Д-р Абиад добави още веднъж, че Ливан вече е във война – това не е просто ескалация на конфликта, ние вече сме във война. Ако Израел използва тези много големи и мощни бомби, за да атакува цивилни райони, както прави досега, тогава да, бройките на убитите и разселените могат да достигнат катастрофални нива, дори по-катастрофални от това, което виждаме сега, предупреди той. 

Още: В очакване на война: Хиляди се евакуират от Южен Ливан (ВИДЕО)

Бройката на жертвите може да стане катастрофална

Израел съобщи, че от „Хизбула“ са изстреляли ракета към Тел Авив за първи път. Израелските сили заявиха, че военните им операции са насочени срещу оръжейни складове, бойци и командири на „Хизбула“, като твърдят, че екстремистите се крият в жилищни райони и използват ливанци като „живи щитове“, пише БНР.

Д-р Абиад обаче каза, че има "безпрецедентен брой цивилни жертви" при атаките на Израел срещу Ливан, с близо 5000 ранени, включително жени, деца и голям брой социални работници.

Фирас Абиад предупреди, че ливанската здравна система може да рухне, ако атаките продължат. Попитан от какво се нуждаят ливанските здравни заведения и болници в момента, той отговори: „Прекратяване на огъня и то от Газа до Ливан.“ Той добави, че международната общност има "задължение" да засили натиска върху Израел да "спре това, което прави" и да настоява за прекратяване на огъня.

Още: Израелската армия се подготвя за сухопътна операция в Ливан

Мир поне за 21 дни

Междувременно Франция и Съединените щати предложиха 21-дневно прекратяване на огъня в Ливан, предаде БГНЕС

Малко след разговорите в Организацията на обединените нации между президентите Джо Байдън и Еманюел Макрон, Франция представи предложението на извънредно заседание на Съвета за сигурност, предаде АФП.

Френският външен министър Жан-Ноел Баро заяви, че двете западни сили предлагат "временно прекратяване на огъня" за 21 дни, "за да се даде възможност за преговори". "Наложително е всички участници да се ангажират решително по пътя на деескалацията", каза Баро.

Израел отвърна, че приветства дипломацията по отношение на Ливан, но се зарече да преследва целта си за разграждане на "Хизбула".

"Благодарни сме на всички, които полагат искрени усилия с дипломация да избегнат ескалация, да избегнат пълна война", заяви пред репортери пратеникът на Израел в ООН Дани Данон, преди да влезе в сесията. "Ще използваме всички средства, с които разполагаме, в съответствие с международното право, за да постигнем целите си", добави обаче Данон.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес