Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай тества ново хиперзвуково космическо оръжие

17 октомври 2021, 12:17 часа
Реклама

Китай постигна значителен напредък в областта на космическите оръжия през август, когато тайно тества усъвършенствана хиперзвукова ракета с възможност за ядрен заряд, съобщи "Файненшъл Таймс".

Новата ракета на китайските военни е изненадала САЩ, като източник заяви пред ФТ, че хиперзвуковите възможности на Китай са "много по-напреднали, отколкото американските официални служители осъзнават".

Източници на вестника твърдят, че ракетата не е успяла да достигне предвидената цел, но тестът е показал, че Китай е постигнал "изумителен напредък в разработването на хиперзвукови оръжия" и е много по-напреднал, отколкото американците са смятали.

"Нямаме представа как са го направили", каза пред вестника източник, запознат с разузнаването.

Хиперзвуковите оръжия, тествани също от САЩ и Русия, включват плъзгащи се средства, които летят със скорост пет пъти по-висока от скоростта на звука - приблизително километър и половина в минута и известна в научните термини като по-висока от Мах 5 - и се изстрелват в космоса на ракета, обикаляйки около Земята под действието на собствения си импулс.

Източниците на вестника отбелязват, че на теория ракетата може да прелети над Южния полюс, което би представлявало голям проблем за американската армия, чиито системи за противоракетна отбрана са съсредоточени върху северния полярен регион.

"Ясно изразихме загрижеността си относно военните възможности, които Китай продължава да демонстрира - възможности, които само увеличават напрежението в региона и отвъд него", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Китайското посолство в САЩ не коментира данните от тестовете, но подчерта, че военната политика на Китай винаги е била "отбранителна по характер.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес