Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жертви след израелска атака по Сирия: Ударен ли е център за ирански ракети? (ВИДЕО)

09 септември 2024, 10:17 часа • 801 прочитания

Израелската армия е атакувала военни цели в Сирия през нощта на 9 септември, твърдят местните власти. Израел не е коментирал нападението. 

При ударите по град Масяф в централната част на страната са загинали четирима души, а 15 са ранени, съобщиха властите, а по-късно обновиха информацията - има поне 14 жертви и 43 пострадали, шестима от които в критично състояние", според държавната информационна агенция "Сана". Твърди се, че всички убити и ранени са цивилни граждани.

Още: "Империята отвръща на удара": "Хизбула" отмъсти на Израел за смъртта на трима парамедици

Ирански център за производство на ракети ли е бил целта?

Възможно е целта на израелския удар да е бил ирански изследователски център, в който се сглобяват ракети и се произвеждат оръжия за ливанската шиитска групировка "Хизбула". Тя е подкрепяна от Техеран и действа срещу Израел от началото на войната в Ивицата Газа, избухнала след клането на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври 2023 г.

Израелски изтребители са атакували сирийска територия от ливанското въздушно пространство, пише още "Сана".

Телевизия Al Jazeera, която вече е забранена в Израел, отбелязва, че израелските ВВС вероятно са искали да избегнат навлизането в самото сирийско въздушно пространство, където летят също така руски и американски самолети.

Израелските медии като The Times of Israel окачествяват атаката като "предполагаемо израелско нападение" - страната все още нито потвърждава, нито отрича.

Още: Израел нанесе удари в Сирия, седем цивилни са ранени

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес