Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелският военен министър предупреди: Може да има "рязка" и "бърза" офанзива в Ливан

18 юли 2024, 13:08 часа • 4546 прочитания

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че армията на страната е готова "в даден момент да премине от големи усилия на юг към големи усилия на север", предупреждавайки милициите на "Хизбула" по границата с Ливан.

Напрежението между двете съседни страни расте постепенно, откакто "Хамас" осъществиха клането в Израел на 7 октомври 2023 г. и накараха израелските сили да нахлуят в Ивицата Газа. То е по-голямо от всякога през последните месеци - повече са обстрелите от Ливан по Северен Израел и обратно - от Северен Израел по Южен Ливан, а се заговори и за евентуално пренасяне на войната на север.

Още: Война Израел-Ливан ще е "грешка" на Нетаняху, "Хизбула" е голяма хапка: Говори Виктор Лилов (ВИДЕО)

"Бърза и рязка промяна"

В разговор с войници в Северен Израел министър Йоав Галант увери, че неочакваната военна операция може да бъде "бърза, изненадваща и рязка". Същевременно добави, че Израел "наближава кръстопът за вземане на решения" относно връщането на евакуираните израелски жители или предприемането на стабилизиране на региона чрез военна намеса.

Още: Атака по автомобил уби висш командир на ливанска групировка, близка до "Хизбула" (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

"Този (северен) регион няма нищо общо със случващото се на юг (в Газа - бел. ред.). Ако "Хизбула" иска да постигне споразумение с нас и да достигне до ситуация, при която се изтегля от граничната линия до районите отвъд река Литани, както е предвидено в резолюцията на ООН, тогава ще постигнем споразумение с нея. Това може да стане, докато се борим с "Хамас", а може и да не се борим с "Хамас"", гласи заплахата на Галант срещу подкрепяната от Иран организация.

Още: Израел предупреди за ракетни нападения на границата с Ливан

"Хизбула" отвърна

Генералният секретар на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ако Израел увеличи атаките си срещу цивилни в Ливан, то "Хизбула" ще отговори с по-широк ракетен обстрел, който ще бъде насочен към по-голям брой израелски градове.

В изявлението, излъчено за "Ашура" - най-свещения ден за шиитските мюсюлмани - Насрала подчерта, че действията на "Хамас" на 7 октомври са били пълно право на организацията и че съобщенията за рамка за споразумение с Ливан са неверни. Насрала повтори, че ситуацията в Ливан няма да се успокои, докато не се прекрати огънят в Газа, предаде израелският вестник Haaretz.

Още: Напрежение: Израелски удар по Ливан уби висш командир на "Хизбула"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес