Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелската армия: Хамас не може да бъде елиминирана

20 юни 2024, 01:18 часа

Главният говорител на израелската армия заяви, че Хамас не може да бъде елиминирана. Това предизвика незабавна реакция от страна на правителството, което бързо потвърди, че остава ангажирано с унищожаването на палестинската войнствена групировка.

Реклама

Още: "Хамас" призова САЩ да окажат натиск за мир във войната в Израел

"Да се каже, че ще накараме Хамас да изчезне, означава да се хвърли пясък в очите на хората. Ако не осигурим алтернатива, в крайна сметка ще имаме Хамас", заяви контраадмирал Даниел Хагари пред израелската телевизия Канал 13. "Хамас е идеология, не можем да премахнем една идеология", допълни той.

Още: Част от международното право помага на тероризма на "Хамас"

Коментарите му бързо бяха отхвърлени от кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, чийто кабинет заяви, че офанзивата в Газа няма да приключи, докато Хамас не бъде победен.

"Политическият кабинет и кабинетът по сигурността, оглавяван от министър-председателя Нетаняху, определиха като една от целите на войната унищожаването на военния и правителствения потенциал на Хамас", се казва в изявление на неговата канцелария. "ЦАХАЛ, разбира се, е ангажиран с тази цел", се казва още в документа.

Още: ООН: Има доказателства за военни престъпления и на "Хамас", и на Израел

В отделно изявление в канала си в Telegram военните уточниха, че Хагари се е обърнал към Хамас "като към идеология... и изявленията му са били ясни и категорични". "Всяко друго твърдение е изваждане на изявлението от контекста", се допълва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес