Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел обяви, че е прибрал телата на шестима заложници от Газа

20 август 2024, 11:39 часа • 787 прочитания

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) потвърждават, че са открили телата на шестима израелски заложници по време на нощна операция в Хан Юнис - град, намиращ се в южната част на Ивицата Газа.

Заложниците са: Алекс Данциг, 75 г.; Ягев Бухщав, 35 г.; Хаим Пери, 79 г.; Йорам Мецгер, 80 г.; Надав Попплевел, 51 г.; и Авраам Мундер, 78 г.

Данциг и Бухщав бяха потвърдени за мъртви от ЦАХАЛ в края на юли, а Пери, Мецгер и Попплевел - в началото на юни. Смята се, че петимата са били убити в Хан Юнис в началото на 2024 г., въпреки че причините за смъртта им не са известни.

Мундер не е бил обявяван за мъртъв от ЦАХАЛ преди това, въпреки че армията е разполагала с информация, която я е карала да се опасява за състоянието му, съобщи The Times of Israel.

Още: Протест в подкрепа на Газа при предаването на щафетата от Байдън на Харис (ВИДЕО)

Израелската армия ще разследва дали самата тя не е убила заложниците

ЦАХАЛ заявяват, че ще продължат да разследва причините за смъртта на заложниците, включително възможността те да са били убити от израелски огън.

Израелската армия казва, че е разполагала с точна разузнавателна информация, която е позволила на военнослужещите от 98-а дивизия и членовете на агенцията за сигурност „Шин Бет“ да достигнат до тунел в Хан Юнис и да открият телата на фона на новата офанзива в града.

Мундер, Данциг, Пери и Мецгер бяха отвлечени от "Хамас" от кибуц Нир Оз на 7 октомври 2023 г., а Бухщав и Поппулвел бяха взети за заложници от кибуц Нирим.

Снимка: Getty Images

Още: Блинкен: Нетаняху потвърди подкрепата си за примирието

Колко заложници остават в плен на "Хамас"?

Понастоящем се смята, че 105 от 251 заложници, отвлечени от "Хамас" на 7 октомври, остават в Газа, включително телата на 34 души, за които ЦАХАЛ потвърдиха, че са загинали.

"Хамас" освободи 105 цивилни по време на едноседмичното примирие в края на ноември миналата година, а преди това бяха пуснати четирима заложници. Седем заложници бяха спасени живи от израелските военни, а телата на 30 пленници също бяха намерени, включително трима, убити по погрешка от ЦАХАЛ.

Още: Блинкен от Израел: Това е може би последният шанс за заложническа сделка

"Хамас" държи и двама израелски цивилни, влезли в Ивицата Газа през 2014 г. и 2015 г., както и телата на двама войници от ЦАХАЛ, убити през 2014 г.

Междувременно посредниците между Израел и "Хамас" - Катар, Египет и САЩ - опитват да постигнат окончателно споразумение за примирие в Газа и сделка за размяна на израелски заложници за палестински затворници, излежаващи присъди в Израел: Мирът в Газа е възможен - ще отстъпи ли Нетаняху?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес