Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран твърди, че вече има по-високо обогатяване на уран от досега договореното

08 юли 2019, 14:06 часа • 1484 прочитания

Нивото на обогатяване на уран в Иран достигна 4,5%, заяви говорителят на иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди, предаде БГНЕС.

"Тази сутрин Иран премина на ниво от 4,5% в обогатяването на уран... това ниво на чистота напълно отговаря на нуждите на страната от гориво за електроцентралите", добави Камалванди.

Иран стартира от днес обогатяването на уран отвъд границата от 3,67%, посочена в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), известен като иранското споразумение за ядрена енергия.

Иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи по-рано обвини Европа, че не е изпълнила ангажиментите си към СВПД, но добави, че "вратите на дипломацията са все още отворени".

В същото време иранският президент Хасан Рухани обясни, че решението на Техеран да намали някои от ангажиментите си по ядрената сделка е опит за спасяване, а не за подкопаване на СВПД.

На 8 май Иран обяви, че частично прекратява някои от задълженията си по споразумението. Решението дойде точно една година след като САЩ едностранно се оттеглиха от ядрената сделка и отново наложиха широкообхватни санкции срещу Ислямската република.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес