Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИД събрала около милиард долара през 2015 година

10 юни 2016, 08:51 часа • 613 прочитания

Приходите на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) през 2015 г. са в размер на около 1 милиард долара, обяви помощник-финансовият министър на САЩ Дениъл Глейзър.

"ИД получава доходи от продажбата на нефт и газ, от външни дарения, трафик на хора и, както и по-рано - от слагане на ръка върху банкови сметки. Според нашите оценки, приходите на ИД са около 1 милиард долара през 2015 година. Половината от тях са от продажба на петрол предимно на териториите, контролирани от бунтовниците", каза Глейзър по време на изслушване в Конгреса на САЩ, предаде БГНЕС.

През март анализ на американската консултантска компания Information Handling Services /IHS/ показа, че ИД е загубила 40% от приходите си през последните 14 месеца. Ако в средата на 2015 година приходите им са възлизали на 80 милиона долара месечно, сега те са намалели до 56 милиона. "Все още ИД е сила в региона, но нейните финансови загуби са значителни и представляват все по-сериозно предизвикателство за дългосрочното запазване на тази структура", пише Лудовико Карлино - един от авторите на изследването.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес