Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гордостта на иранския военен флот потъна насред док за ремонт

08 юли 2024, 07:16 часа • 1895 прочитания

Гордостта на иранския военноморски флот - разрушителят "Саханд", потъна и то не в открито море, а в иранско пристанище. Това стана ясно след като кадри от случилото се появиха в социалните мрежи, а ирански държавни медии също признаха какво е станало.

Корабът е бил на ремонт в Бандар Абас. Според иранската информационна агенция Tasnim News 96-метровият плавателен съд, който е бил на док, е "загубил равновесие" след като вода е влязла в баластните резервоари. Защо това се е случило, официално обяснение няма.

"За щастие корабът бързо е изправен", твърди друга иранска информационна агенция - държавната IRNA. Тя уточнява, че корабът бил само частично потопен.

Още: Новият ирански президент иска да изведе страната от изолацията

Какви са последиците?

В интервю за агенция Fars, Салман Зарби, ръководител на Иранския корабостроителен и офшорен индустриален комплекс, каза веднага след инцидента, че все още има възможност корабът да бъде ремонтиран и пуснат в експлоатация.

"Саханд" е първият ирански кораб от такъв клас, построен изцяло в Иран и официално това е направено без чуждестранна помощ. Корабът е на само 12 години.

Иран отмени смъртната присъда на рапъра, в чиято защита скочиха световни музиканти

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес