Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС отпусна още 30 млн. евро хуманитарна помощ за Ливан

03 октомври 2024, 13:32 часа • 494 прочитания

Европейският съюз обяви, че отпуска допълнителни 30 милиона евро хуманитарна помощ за Ливан, където се водят боеве между Израел и подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула".

„Днес увеличаваме хуманитарната си помощ за народа на Ливан“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Новото ни финансиране ще гарантира, че цивилното население ще получи така необходимата помощ в този много труден момент".

Още: Хутите атакуваха Централен Израел, има жертви при ударите в Бейрут (ВИДЕО)

“Изключително съм обезпокоена от постоянната ескалация на напрежението в Близкия изток. Всички страни трябва да направят всичко възможно, за да защитят живота на невинните цивилни граждани", обяви председателят на ЕК.

Над 100 млн. евро от ЕС за Ливан тази година

Последният пакет от помощи на ЕС за Ливан допълва обявените през уикенда 10 млн. евро, с което хуманитарната помощ на блока за страната през тази година вече надхвърля 100 млн. евро.

Още: Истинската битка започна: 36-та израелска дивизия навлезе в Ливан (ВИДЕА)

Междувременно Израел започна сухопътна операция в Ливан и вече се водят сражения с "Хизбула" в южната част на страната. Не става дума за пълномащабна инвазия, а по-скоро за ограничени действия около границата, като целта на израелската армия е да отслаби възможно най-много инфраструктурата на групировката в района.

Престрелките от двете страни продължават, а Израелските сили за отбрана вече призоваха ливански цивилни от десетки селища в Южен Ливан да се евакуират на север.

Още: Израел обяви смъртта на първи войник, загинал при сраженията в Ливан

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес